Ειδήσεις

Σκοπιανό: Διάγγελμα δύο πρωθυπουργών για το Βόρεια Μακεδονία

Με το διάγγελμα Τσίπρα και Ζάεφ, το θέμα του Σκοπιανού προχωρά στην επόμενη φάση, μετά από μία ιστορική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

Με το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ πέφτουν οι τίτλοι τέλους στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά από μία μακροχρόνια πορεία αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως οι Σκοπιανοί συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή  διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το διάγγελμα του Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι “Σέβερνα Μακεντόνια” (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την “μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα”.

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.