Τα περιστατικά βιασμών, σε Λέρο και Ζάκυνθο, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις φρικτές υποθέσεις βιασμών και κακοποιήσεων ανηλίκων.
Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά δεν καταγράφονται επίσημα, σύμφωνα με τα όσα είπαν αξιωματικοί του τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, στον «Ελεύθερο Τύπο».
Παρόλα αυτά, παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στον αριθμό εκείνων που καταγράφονται: το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς διαπιστώθηκαν επίσημα 25 ανήλικα θύματα.
«Το 95% των περιστατικών κακοποίησης ή βιασμών ανηλίκων είναι κάποιο οικείο του πρόσωπο, ενώ γύρω στο 50% είναι κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του», δήλωσε στην εφημερίδα η Κωνσταντίνα Κωστάκου, ψυχολόγος του τμήματος Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αριθμοί της τελευταίας τριετίας, που εξασφάλισε ο «Ε.Τ.» δείχνουν πως τα θύματα είναι περισσότερα από τους δράστες κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν λίγοι δράστες με εκατοντάδες- ανήλικα και μη- θύματα. «Σύμμαχός» τους είναι η σιωπή, λένε οι ψυχολόγοι, τονίζοντας ότι αυτή η στάση οδηγεί σε περιστατικά όπως εκείνο στη Λέρο, όπου τα ανήλικα παιδιά κακοποιούνταν από τους γονείς τους για χρόνια.
«Εχουμε περίπου 150 υποθέσεις τον χρόνο. Αν πηγαίναμε ακόμη πιο πίσω θα βλέπαμε ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί. Καταγγέλλονται περισσότερο και υπάρχουν πιο ενημερωμένα παιδιά», δήλωσε η ειδική ψυχολόγος για θέματα ανηλίκων.
Εως σήμερα οι περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων- ακόμη και από συγγενικά τους πρόσωπα- όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι 33. Αντιστοίχως τα ανήλικα θύματα βιασμών ανέρχονται ήδη σε 25. Το 217 σημειώθηκαν συνολικά 84 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων και το 2016 ήταν 106.
Επιπρόσθετα έως σήμερα έχουμε ήδη 25 ανήλικα θύματα βιασμού, τη στιγμή που για όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 73 και το 2016 ήταν 64. Παράλληλα αυξητική τάση παρατηρείται και στα νούμερα των ανήλικων θυμάτων ασέλγειας από συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. Ήδη έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά, τη στιγμή που το 2017 ήταν μόλις 49 για όλο το έτος, ενώ το 2016 ήταν συνολικά 50.