Πώς θα σας φαινόταν να συνδυάζατε είτε οικογενειακώς, είτε παρέα με το 4ποδο φιλαράκι σας μια επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κολωνάκι;
Φαντάζομαι πως σε πρώτο χρόνο πιστεύετε πως πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και σάς κάνουμε πλακίτσα. Κι’ όμως αγαπητοί μου αναγνώστες δεν είναι Πρωταπριλιά και βεβαίως πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα του επίσης φιλόζωου Κώστα Κοτσανά.
Αγαπώ πολύ τα ζώα και όπως καταλαβαίνετε μετά από ένα δημοσίευμα στο Facebook θέλησα να ενημερωθώ για το εν λόγω μουσείο και να γράψω γι΄ αυτό. Ζω με ένα ζώο σημαίνει νοιάζομαι, φροντίζω, προστατεύω, δεν εγκαταλείπω και προφανώς δεν παραμελώ. Αυτούς λοιπόν τους συνοδοιπόρους στη ζωή μας αντί να τους «παρκάρουμε» στο σπίτι τους παίρνουμε μαζί μας για να χαρούν τη βόλτα τους και εμείς εκείνα.
Το μοναδικό αυτό μουσείο στεγάζεται σ’ ένα Art Nouveau (σημαίνει Νέα Τέχνη), στο Κολωνάκι επί των οδών Πινδάρου 6 και Ακαδημίας. Εδώ άπαντες είναι ευπρόσδεκτοι υπό προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και σεβασμού.
Προϋποθέσεις επίσκεψης με κατοικίδιο:
-Τα ζώα είναι υγιή, δεν είναι επιθετικά, έχουν κηδεμόνες, φορούν περιλαίμιο και περιφέρονται με λουρί.
-Έχουν κάνει από πριν μια βόλτα για τις ανάγκες τους αλλά ακόμη και σε ένα ατύχημα κανείς δε θα σάς μαλώσει αν έχετε υγρά μαντηλάκια και σακούλες περισυλλογής περιττωμάτων. Βλέπετε εμείς οι «γονείς» είμαστε υπεύθυνοι για τα «παιδάκια» μας!
Πώς είναι ο χώρος του μουσείου;
Πρόκειται για ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ. που είναι διαμορφωμένο κατά τρόπο που να είναι φιλόξενο αλλά και λειτουργικό. Κάποτε άνηκε στην Ασπασία Μάνου, σύζυγο του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων. Η οικογένεια της Ασπασίας είχε τίτλους που την κατέτασσαν στην τότε «αριστοκρατία». Και από τις δύο πλευρές είχε ρίζες Φαναριώτικες που έφθαναν μέχρι τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Αλήθεια ποιος είναι ο Κώστας Κοτσανάς;
Γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα – Σελιάνα Αχαΐας. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Πολλές έρευνες και μελέτες του που αφορούν την Αρχαιοελληνική Τεχνολογία έχουν παρουσιασθεί α) σε Διεθνή Συνέδρια είτε ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. Πανεπιστήμιο Κάν, Γαλλία., είτε ως σύνεδρος (Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Αθήνα, Διεθνές Συνέδριο Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος, Πανεπιστήμιο Πατρών, Διεθνές συνέδριοΕθνικό Μουσείο Επιστημών Κορέας).
Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια, αρχαιολογικά μουσεία, διεθνείς οργανισμούς, κ.α. ως προσκεκλημένος ομιλητής π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Βασιλείας (Ελβετία), Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρέζε, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γραφείο Ευρεσιτεχνιών Χάγης, Βιέννης, Μονάχου, κ.α.
Έχει δημιουργήσει με δικά του έξοδα και προσωπικά εκθέματα (χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) το μουσείο ”Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας” και το “Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών” στο Κατάκολο της Ηλείας και το “Μουσείο Αρχιμήδη” στην Αρχαία Ολυμπία που λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στα μουσεία εκτίθενται 450 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων και έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια μετις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας μας.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις του συνόλου ή μέρους των εκθεμάτων των μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή σε Αρχαιολογικά και Επιστημονικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς όπως στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, της Βιέννης και του Μονάχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε και της Βασιλείας (Ελβετία), το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Επιστημών της Κορέας, κ.α.
Εκθέματα:
-Τα αυτόματα Θέατρα των Αρχαίων Ελλήνων
– Τα ωρολόγια των αρχαίων Ελλήνων
– Τα αυτόματα του Ήρωνος
– Τα αυτόματα του Φίλωνος του Βυζαντίου
– Τα μυθικά αυτόματα των αρχαίων Ελλήνων
– Οι εφευρέσεις του Κτησιβίου
– Οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη
-Τα ανυψωτικά μηχανήματα των αρχαίων Ελλήνων
– Η τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου
-Η υδραυλική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων
-Μετρητικά όργανα, εργαλεία και μηχανές των αρχαίων Ελλήνων
-Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων
– Τα αστρονομικά μετρητικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων
-Η πολιορκητική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων
-Η υφαντική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων
Ειδικά όμως το τριήμερο 1-3 Ιουνίου, οι φιλόζωοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν με 1 εισιτήριο και τις 2 μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές της Τεχνολογίας», ταξινομημένη σε 24 ενότητες, παρουσιάζει 100 και πλέον λειτουργικά αντίγραφα της τεχνολογίας αιχμής του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσμου.
Παράλληλα, στην έκθεση «Τα Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων» εκτίθενται 42 λειτουργικά μουσικά όργανα, καθώς και πλήθος ανακατασκευασμένων παιχνιδιών της αρχαιότητας.
Τι δήλωσε η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Μίνα Μητσομπόνου σχετικά με τα 4ποδα:
«Στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, επιθυμώντας να εντάξουμε στους επισκέπτες μας όσους συνοδεύονται στη βόλτα και στις περιηγήσεις τους από το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Η ανοιχτή και εγκάρδια ατμόσφαιρα του Μουσείου Κοτσανά δεν αποκλείει κανένα μέλος της οικογένειας, και σε αυτά συγκαταλέγουμε τα αγαπημένα μας τετράποδα. Ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο εντός των προθηκών ενός Μουσείου, αλλά αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τα ζώα».
Πού βρίσκεται;
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι)
Επικοινωνία: 211 4110044, 6907 292002 / Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. – 5 μ.μ. καθημερινά και Σαββατοκύριακα / Γενική είσοδος: 5€