Αυτοδιοίκηση

Δυτική Μακεδονία: Δημιουργείται Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο απορριμμάτων

Το βιοαέριο θα προέρχεται από τον ΧΥΤΑ ο οποίος ήταν σε συνεχή λειτουργία, από τον Ιούλιο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2017 και δέχθηκε συνολικά 1.500.000 τόνους απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύος 1 MW, από το βιοαέριο που παράγουν τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ δυτικής Μακεδονίας, θα δημιουργήσει η διαδημοτική εταιρία των δήμων δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ).

Η διαδικασία υπογραφών επικύρωσης της σύμβασης “Συλλογής και εκμετάλλευσης Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”, ανάμεσα στην “Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – THALIS E.S.” και την “ΔΙΑΔΥΜΑ”, ολοκληρώθηκε και σε 1,5 χρόνο από σήμερα, δηλαδή στο τέλος του 2019, η μονάδα θα βρίσκεται σε λειτουργία.

Στόχος της ΔΙΑΔΥΜΑ είναι, μέσω της συλλογής και εκμετάλλευσης βιοαερίου του ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα τροφοδοτεί το δίκτο διανομής ηλεκτρισμού. “Δεν αφήνουμε από τα απορρίμματά μας να πάει τίποτα χαμένο, εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα αξιοποίησής τους που θα μας προσφέρει οικονομικό όφελος” δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης αγγίζει το 1,5 εκ, ευρώ, το οποίο θα καταβάλλουν οι επενδυτές, ενώ στα 20 χρόνια, που προβλέπεται η διάρκεια της σύμβασης και η λειτουργία του εργοστασίου, ο ανάδοχος θα επιστρέφει ετησίως στην ΔΙΑΔΥΜΑ, το 8,2% επί του ακαθάριστου κύκλου εργασιών από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΙΆΔΥΜΑ ΑΕ βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας στην “πράσινη” διαχείριση των απορριμμάτων. Πριν από ένα χρόνο εγκαινίασε την λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ένα σύγχρονο και μοναδικό για τη χώρα εργοστάσιο, κόστους 48 εκατ. ευρώ, που επιλύει το πρόβλημα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ και που υλοποιήθηκε με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

“Δεν φοβόμαστε να υλοποιήσουμε περίπλοκα έργα, το αποδείξαμε στο παρελθόν με την δημιουργία της νέας ΜΕΑ που φέραμε εις πέρας χωρίς προβλήματα, θα το κάνουμε και τώρα με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο” ανέφερε ο κ. Μαυρίδης και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εταιρίας είναι “να μεγιστοποιείται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά να αυξάνονται και τα οικονομικά οφέλη προς τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναβρασμός για το Σκοπιανό – Ετοιμάζουν συλλαλητήρια σε 13 ελληνικές πόλεις