Τους εγκεφαλικούς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την επιθετικότητα φωτίζει μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής ένα νέο Έλληνα ερευνητή της διασποράς.
Η επιθετικότητα είναι μια συμπεριφορά που συναντάται σε όλο το ζωικό βασίλειο και είναι παρούσα στον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Όπως όλες οι συμπεριφορές, η επιθετικότητα πηγάζει από τον εγκέφαλο.
Μέχρι σήμερα όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο η ταυτότητα των συγκεκριμένων νευρώνων που εμπλέκονται στην επιθετική συμπεριφορά.
Πώς οδηγήθηκαν στα συμπεράσματα για την επιθετικότητα οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες πειραματίσθηκαν με αρσενικά ποντίκια και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience». Ανακάλυψαν ότι μια προηγουμένως άγνωστη ομάδα νευρώνων (PMv), που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, παίζει ρόλο-κλειδί στην έναρξη και στην οργάνωση της επιθετικότητας.
Οι επιστήμονες εργάστηκαν με επικεφαλής τον Στέφανο Σταγκουράκη του Τμήματος Νευροεπιστήμης του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.
Ο Σταγκουράκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στους συγκεκριμένους νευρώνες τη σύγχρονη τεχνική της οπτογενετικής και κατάφεραν να ελέγξουν την επιθετικότητα των πειραματόζωων. Οι επιστήμονες το κατάφεραν ενεργοποιώντας ή αναστέλλοντας τη δράση αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων.
Έτσι, είτε ώθησαν τα ποντίκια να επιτεθούν, είτε αντίθετα «φρέναραν» μια επίθεσή τους.
Τα αρσενικά ποντίκια, όπως και άλλα ζώα, συχνά επιτίθενται το ένα στο άλλο με στόχο να επιβληθούν ως ανώτερα στην άτυπη ιεραρχία της κοινωνίας τους.
Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αντιστρέψουν τους ρόλους, με το να αναστείλουν τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων νευρώνων στα κυριαρχικά πειραματόζωα. Αντίστροφα ενεργοποίησαν τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα στα υποτακτικά ποντίκια.
«Βρήκαμε ότι ακόμη και μια σύντομης διάρκειας ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων PMv μπορεί να πυροδοτήσει μια παρατεταμένη έξαρσή τους. Πράγμα το οποίο πιθανώς εξηγεί κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε. Μετά τη λήξη μιας φιλονικίας το αίσθημα του ανταγωνισμού μπορεί να παραμείνει για πολλή ώρα».
Αυτά δήλωσε κ. ο Σταγκουράκης.
Ο Έλληνας ερευνητής σπούδασε μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία στο ΤΕΙ Κρήτης (2005-2009), έκανε μεταπτυχιακά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τώρα διεξάγει διδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας οφείλονται σε άσθμα ή σε ΧΑΠ;