O Νίκος Κοτζιάς, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νικολα Ντιμιτρόφ, πέταξε επί της ουσίας το μπαλάκι για το Σκοπιανό στους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι καλούνται πια να κάνουν το καθοριστικό και ίσως τελευταίο βήμα για τη συμφωνία.
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών – τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Η αισιοδοξία που εκφράστηκε αμέσως μετά και από την πλευρά της Κομισιόν για εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων, ενέτεινε την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι πολύ κοντά στη λύση του. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έβαλε φρένο με ανακοίνωσή του, σπεύδοντας έτσι να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Και αυτό επειδή δεν θέλει να βρεθεί έκθετο.
Τι αναφέρει ο κυβερνητικός αξιωματούχος
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει:
«Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις λέει ο Ντιμιτρόφ
Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και το ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση.
Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για το Σκοπιανό
Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
Παράλληλα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η παρέμβαση της Γερμανίας
Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, αύριο, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Σύμφωνα με την κυρία ‘Αντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός».
«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», τόνισε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».
Τα πιθανά ονόματα για το Σκοπιανό
Συμβιβαστική λύση στο «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) φαινεται ότι αναζητά πλέον ο ΟΗΕ.
Στην παρούσα φάση, η συζήτηση φαίνεται ότι έχει πια επιστρέψει στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που έχει προτείνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: “Νέα (Νόβα) Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία”, “Άνω (Γκορνα) Μακεδονία”, “Μακεδονίας του Βαρδάρη”, αν και η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία).
Παράλληλα, ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νίκος Κοτζιάς για Σκοπιανό: Εμείς τελειώσαμε – Ο λόγος στους πρωθυπουργούς