Πολιτική

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτό είναι το πιθανόν συμφωνημένο όνομα

Νέες εξελίξεις στο ονοματολογικό με πιθανή συμφωνία, κάνουν λόγο Σκοπιανά ΜΜΕ.

Το όνομα “Βόρεια Μακεδονία“, είναι πιθανόν το όνομα που έχουν συμφωνήσει ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας για την ονομασία των Σκοπίων, μεταδίδουν μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενές τους κινήσεις. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ θα παραθέσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου με ξεκάθαρη αναφορά στο ζήτημα του ονοματολογικού.

Να σημειωθεί πάντως, ότι εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί αληθινό δεν έχει γίνει γνωστό ποια εκδοχή του ονόματος θα υιοθετηθεί. Δηλαδή, εάν θα είναι με τη σλάβικη εκδοχή «Severna Makedonia» ή με την αγγλική «North Macedonia».

Συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό δίκτυο «Telma» των Σκοπίων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι πιθανόν αυτό που συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, στις επαφές τους στις Βρυξέλλες. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται ανεπίσημες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση , με ή χωρίς τελική συμφωνία στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία έως τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Ιουνίου, τότε οι Βρυξέλλες θα ορίσουν ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, καταλήγοντας σε συμφωνία στο ονοματολογικό έως τον Δεκέμβριο.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα πιθανό όνομα για τη διεθνή χρήση, ποιο είναι το όνομα για την εσωτερική;», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της σκοπιανής ιστοσελίδας mkd.

Τι είχε πει νωρίτερα ο Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς, μέσα στην ημέρα, μίλησε για “συμφωνία με την ΠΓΔΜ που συνήφθη”, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Για άλλη μια φορά, ο Νίκος Κοτζίας ανέφερε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και Ηνωμένα Έθνη.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκοπιανό: Η τοποθέτηση κυβερνητικού αξιωματούχου και η γερμανική παρέμβαση