Κόσμος

Η Ιταλία προκαλεί νέους κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος.

Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινώνεται, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ απώλεσε περισσότερο από 0,9% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες φθάνοντας τα 1,1518 δολάρια, το χαμηλότερο ποσοστό από το καλοκαίρι του 2017.

Οι επενδυτές προτιμούν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια και σε αυτά περιλαμβάνεται το ιαπωνικό γιεν, το οποιο κατέγραψε σήμερα κέρδη έναντι πολλών νομισμάτων. “Το ευρώ είναι και παραμένει ένα πολιτικό πείραμα και μπορεί να αποτύχει πολιτικά εάν δεν επιτευχθούν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη”, σχολίασε ο Ούλριχ Λέουτσμαν, εμπειρογνώμονας της Commerzbank.

Την ίδια ωρα και στην Ισπανία, το κλίμα είναι πολιτικά εκρηκτικό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. “Δεν περιμένω κρίση, αλλά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι εφικτή”, δήλωσε ο Ούλριχ Στέφαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αγορές ομολόγων. Για παράδειγμα, η απόδοση των διετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πρόσφατα στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Συγκριτικά, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου είναι σήμερα στο 0,76% – παρόλο που την Τρίτη υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές απαιτούν επί του παρόντος ένα σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό δημόσιο χρέος. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα πάνω από 17% και ανήλθαν σε περισσότερο από 300 μοναδες – το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το ιταλικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 27% από τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.

Συνολικά, υπάρχει ανησυχία στις αγορές ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη – ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Το Sentix Italexit – ένας δείκτης που μετρά την πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη – δίνει σήμερα πιθανότητα 11,3%. Αυτό είναι περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από ό, τι στις αρχές του έτους.

Η κρίση στις ιταλικές αγορές φαίνεται να «μολύνει» άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά μία μονάδα την Τρίτη το πρωί και ένδεκα μονάδες βάσης της Πορτογαλίας.