Γεύση

Κίνα: Τι τρέχει με τις καραβίδες

Για πολλούς ο αγαπημένος μεζές που μπορεί να υπάρξει σε ένα τραπέζι στην Κίνα.

Στην Κίνα όπου οι πικάντικες καραβίδες είναι ένα πολύ αγαπημένο σνακ τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για την ασφάλεια των μαλακόστρακων: Μήπως εκτρέφονται σε υπονόμους; Μήπως τρώνε ακάθαρτο φαγητό;

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ιχθυολόγοι έχουν συχνά αντικρούσει τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι καραβίδες που πωλούνται στις αγορές εκτρέφονται σε καθαρό νερό και με καθαρές τροφές. Εντούτοις, τα πολύ καλά εστιατόρια εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση δεδομένου οτι οι άγριες καραβίδες οι οποίες έχουν μεγάλη ευελιξία προσαρμογής, συχνά θεωρείται οτι ζουν σε υπονόμους στην κινεζική ύπαιθρο.

Με τη σάρωση ενός κώδικα QR σε ένα κουτί με καραβίδες ο αγοραστής πλέον μπορεί να πάρει πληροφορίες για τα μαλακόστρακα όπως π.χ, που εκτράφηκαν, τι έτρωγαν ακόμα και το είδος της τροφής τους. Το μέτρο αποτελεί μέρος των προσπαθειών των αρχών της Τσιαντσιάνγκ για τη δημιουργία ενός συστήματος ιχνηλάτισης της ποιότητας των καραβίδων, καθώς η κινεζική αυτή πόλη παράγει συνολικά το ένα δέκατο της παραγωγής καραβίδων σε όλη τη χώρα.

Κίνα… πρωταθλήτρια στις καραβίδες

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καραβίδων στον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση του τότε υπουργείου Γεωργίας το 2017, γνωστό σήμερα ως Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων. Η παραγωγή της εκτοξεύθηκε σε 852.300 τόνους το 2016, από 265.500 τόνους το 2007. Εκτός από την εγχώρια αγορά, κινέζικες καραβίδες έχουν βρει οπαδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το 2016, η Κίνα εξήγαγε 23.300 τόνους καραβίδας αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Σχεδόν το 40% είχε προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 90% των καραβίδων που καταναλώθηκαν στην Ευρώπη προέρχονταν από την Κίνα.

Η εκτροφή καραβίδας έχει τις ιδιαιτερότητές της καθώς, όπως λένε οι ιχθυολόγοι, νωρίς το πρωί πρέπει να αλλάξουν το νερό στις λίμνες που ζουν, ειδάλλως θα πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου. Επίσης με ένα σύστημα παρακολούθησης οι ειδικοί βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πως καταναλώνουν την τροφή τους οι καραβίδες. Επιπλέον οι αρχές στην Τσιαντσίνγκ δημιούργησαν το 2016 ένα κέντρο ελέγχου ποιότητας το οποίο επιτρέπει γρήγορες και με ακρίβεια δοκιμές όλων των υδρόβιων που ζουν στα γλυκά νερά, κυρίως των καραβίδων.

Στο παρελθόν εάν υπήρχε ανάγκη να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού στις λίμνες που εκτρέφονται καραβίδες, ή η ποσότητα του κατάλοιπου των φυτοφαρμάκων στο σώμα τους, χρειάζονταν τρεις με τέσσερις μέρες για να πάρουν δείγματα, να τα ελέγξουν και να βγουν τα αποτελέσματα. Σήμερα όμως χάρη στον προηγμένο εξοπλισμό η όλη διαδικασία επιτυγχάνεται σε μόλις τέσσερις ώρες. Το ζητούμενο είναι, κατά τους ειδικούς, η ασφάλεια και η φρεσκάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Behind the Scenes: Στην Κίνα τα μπαρ είναι πιο κακόφημα απ’ όσο νομίζεις (pics)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο