Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία ήδη ανέβηκε και όλοι αδημονούν να βρεθούν σε μια παραλία η πισίνα. Ειδικά για το δεύτερο όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε. Οι κίνδυνοι από το νερό της πισίνας.
Η απολυμαντική ουσία που χρησιμοποιείται κατά βάση στις πισίνες είναι το χλώριο, το οποίο απορροφάται από το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν τονίσει ότι το χλώριο ενοχοποιείται για διάφορες μορφές καρκίνου, δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα.
Χωρίς τη χλωρίωση του νερού όμως, οι χρήστες κινδυνεύουν από πλήθος μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν οι πισίνες συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο. Υπάρχουν, βέβαια, πισίνες με απολυμαντικό παράγοντα το όζον, το οποίο είναι λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως στην Ελλάδα δεν είναι πολλές.
Σύμφωνα με μελέτη του CDC (Center of Disease Control and Prevention) οι πισίνες μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος βακτηρίων, σωματικών υγρών, χημικών.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η τακτική επίσκεψη σε χλωριωμένες πισίνες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος στα μικρά παιδιά.
Τόνισαν ωστόσο ότι η πρόκληση προβλημάτων υγείας από το χλώριο εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ομως απέδειξαν ότι η διαδικασία μεταβολισμού του χλωρίου που απορροφάται από το δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει την πτώση του ανοσοποιητικού.
Επίσης το χλώριο επιδεινώνει τον κίνδυνο αλλεργιών μέσω του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος. Ενας άλλος κίνδυνος είναι η μόλυνση από κάποιο στέλεχος του ιού HPV που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές.