Ένα ακόμη κάλεσμα στους Tούρκους πολίτες για την ενίσχυση της τουρκικής λίρας απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική συγκέντρωση του ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τους Τούρκους να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα που έχει χάσει φέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
«Οι αδελφοί μου που έχουν δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι τους. Πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες. Μαζί θα κάνουμε να αποτύχει αυτό το παιγνίδι», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τον «κατήφορο» της ισοτιμίας του νομίσματος να διαμορφώνει κλίμα ενόψει των εκλογών.
Η αντιπολίτευση υπόσχεται να δώσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεσμέυτηκε να βάλει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
«Τι θα κάνουμε για τη δημοκρατία; Πρώτα θα καταργήσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρουσιάζοντας στην Άγκυρα το πρόγραμμα του σχηματισμού του.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκαθιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους και αποδίδεται από την Άγκυρα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.
Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκες οι τουρκικές αρχές άρχισαν άνευ προηγουμένου διώξεις, στη διάρκεια των οποίων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι, ενώ περισσότεροι από 50.000 συνελήφθησαν.
Κατηγορώντας την εξουσία ότι χρησιμοποιεί τις διώξεις αυτές για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ο Κιλιτσντάρογλου τις έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «δεύτερο πραξικόπημα».
«Ερωτώ τον λαό: όταν μιλάς στο τηλέφωνο, μιλάς άνετα; μήπως ανησυχείς ότι σε ακούνε; Αν φοβάσαι ή ανησυχείς, τότε αυτή η χώρα είναι μια δικτατορία», πρόσθεσε σήμερα.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του CHP μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, αλλά και στην οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 10% και η τουρκική λίρα έχει χάσει μέσα σ’ έναν μήνα πάνω από το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το CHP υποστηρίζει στο πρόγραμμά του πως θέλει να βάλει τέλος «στις τυχοδιωτικές πολιτικές», κυρίως για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κόμμα διαβεβαιώνει επίσης πως θέλει να βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση στη Συρία βρίσκοντας μια πολιτική λύση και υποστηρίζοντας τις διεθνείς πρωτοβουλίες, καθώς και αυτές των Ηνωμένων Εθνών.
Μόλις βρεθεί λύση στη Συρία, το κόμμα δεσμεύεται να «εξασφαλίσει την επιστροφή» των περισσοτέρων των 3,5 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.
Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ