Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, δεν ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία.
Αυτό είναι συμπέρασμα σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της διασποράς.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση), που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη, αξιολόγησε όλες (95 συνολικά) τις έρευνες των τελευταίων τριών δεκαετιών πάνω στη σχέση γαλακτοκομικών και βάρους των παιδιών, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 203.000 άτομα.
Τι ανακοίνωσαν οι ερευνητές για την παιδική παχυσαρκία
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν καθόλου ενδείξεις που να συνδέουν το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά με το λίπος του σώματος και με το βάρος.
Επικεφαλής της έρευνας ο δρα Ανέστης Ντούγκας του γαλλικού Ινστιτούτου Paul Bocuse.
Είναι σημαντικό ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τα ευρήματά μας πρέπει να άρουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γονείς.
Μπορεί να είναι ανησυχίες που τους οδηγούν να περιορίσουν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών από τα παιδιά τους, από φόβο μήπως παχύνουν, δήλωσε ο Ντούγκας.
Ποιος είναι ο ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη για την παιδική παχυσαρκία
Ο Έλληνας ερευνητής είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005).
Ο κ. Ντούγκας πήρε το διδακτορικό του στην επιστήμη της διατροφής από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ (2011).
Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο σουηδικό Πανεπιστήμιο της Λουντ, από το 2016 είναι ερευνητής για θέματα υγιεινής διατροφής στο Ινστιτούτο Paul Bocuse της Λιόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H παιδική παχυσαρκία μαστίζει την Ελλάδα