Την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των πολιτιστικών δράσεων σε όλα τα καταστήματα κράτησης στη χώρα, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης Υψίστης Ασφαλείας Χανίων.
Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, η δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών και τεχνικών γνώσεων, καθώς και οι δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με πολιτιστικούς κρατικούς φορείς όπως η Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο, διότι προσφέρουν στους κρατούμενους μία άλλη οπτική την οποία έχουν ανάγκη, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων Υψίστης Ασφαλείας.
Γιατί ο Σταύρος Κοντονής βρέθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Υψίστης Ασφαλείας Χανίων
Ο Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψη του στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων Υψίστης Ασφαλείας, όπου βρέθηκε το μεσημέρι, έδωσε πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Μαγειρική, πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν με επιτυχία 22 κρατούμενοι, με στόχο να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα μετά το πέρας της κράτησης τους. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τον ΟΑΕΔ και τη Διεύθυνση Αντι-εγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Λαμίας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι πολλές από τις δραστηριότητες και τις δράσεις που αναπτύσσονται εντός των φυλακών, αρκετοί κρατούμενοι δεν τις είχαν γνωρίσει ποτέ. «Δεν είχαν δει για παράδειγμα ποτέ θέατρο, επομένως όλες αυτές οι δράσεις είναι το νέο πρότυπο το οποίο θέλουμε να περάσουμε για τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Με αυτά τα μέσα οι φυλακές θα γίνουν σωφρονιστικά καταστήματα».
Τι είπε για την κατάσταση στις φυλακές
Για τη γενικότερη κατάσταση στις φυλακές σε όλη τη χώρα ο υπουργός μίλησε με αισιοδοξία λέγοντας μεταξύ άλλων πως αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμη στον Κορυδαλλό εξ αιτίας της μεγάλης σώρευσης κρατουμένων όμως και εκεί γίνεται μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του. Στα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν σχήματα και μονάδες που δίνουν έναν αέρα και μία άλλη δυνατότητα. Ακόμη και οι κρατούμενοι τα υποδέχονται με ιδιαίτερη ζέση, δίνοντας σε εμάς κουράγιο για να συνεχίσουμε».
Για τη σημερινή κατάσταση στις φυλακές καθώς και για όλες τις δράσεις που υπάρχουν η κυβέρνηση έχει επαινεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Οι υποθέσεις που φτάνουν πλέον στο δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ελάχιστες έως μηδενικές δεδομένου ότι για το 2018 δεν υπάρχει καμία υπόθεση, που για εμάς θεωρείται επίτευγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα το 2013 – 2014 στο σκεπτικό της απόφασης διαλαμβάνονται όλα τα θετικά τα οποία έχουν συντελεστεί στις Ελληνικές Φυλακές. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μέτρο των προσπαθειών μας».
Ο υπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη διεύθυνση και στελέχη του καταστήματος στο οποίο κρατούνται 345 κρατούμενοι σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, ζήτησε όλα τα θέματα να φτάνουν άμεσα στο γραφείο του ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη επίλυση τους, γεγονός που θα διευκολύνει και υπηρεσιακά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κυρίως όμως θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, που όπως επανέλαβε πολλές φορές, είναι άνθρωποι.
Σταύρος Κοντονής: Καταφέραμε να μειώσουμε τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα διοικητικά δικαστήρια κατά 35%
«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που αφορούν στο χώρο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με επιτυχία… Όπως αντιμετωπίσαμε και είχαμε θεαματική βελτίωση σχετικά με το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, όπως είμαστε στο σημείο που εκσυγχρονίζουμε πλήρως τις υπηρεσίες της δικαιοσύνης». Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του από τα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά την επιθεώρηση του δικαστικού μεγάρου και την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του εφετείου, δικαστικούς και πολιτικό προσωπικό της δικαιοσύνης στο νομό Χανίων, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ως αιχμή του δόρατος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».
Όπως είπε ο Σταύρος Κοντονής, «στα διοικητικά δικαστήρια υπήρχαν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή το 2015 μία υπόθεση μπορεί να έφτανε τα οκτώ χρόνια για να εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό. Παραλάβαμε το 2015 μία εκκρεμότητα 310.000 εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια στα πρωτοδικεία, και με τις παρεμβάσεις που κάναμε, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος στη διοικητική δικαιοσύνη και την ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Έχουμε φτάσει στις 190.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, μείωση δηλαδή της εκκρεμότητας που ξεπερνάει το 35% – και είναι ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα, που δείχνει ότι αν θέλει κάποιος, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες στη δικαιοσύνη».
Ο Σταύρος Κοντονής ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και το προσωπικό των δικαστηρίων στα Χανιά για την εργατικότητά τους σε όλα τα επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και επισήμανε πως «χωρίς τη δική τους προσφορά, η οποία ξεπερνάει το πεδίο της υποχρέωσης που έχει ένας δικαστικός υπάλληλος, δεν θα λειτουργούσαν με τον εξαιρετικό τρόπο που λειτουργούν. Στα δικαστήρια στα Χανιά, σε δύσκολες συνθήκες και μετά από μία περίοδο αποστελέχωσης, των δικαστικών υπηρεσιών, δικαστικοί και προσωπικό είναι αυτοί που προσφέρουν τα πάντα, ώστε να λειτουργούν εύρυθμα, τόσο η δικαιοσύνη όσο και η εξυπηρέτηση του πολίτη».
Είπε μάλιστα, ότι όπως κινήθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο θέμα των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα διοικητικά δικαστήρια, έτσι θα κινηθεί το υπουργείο και στην ποινική και στην πολιτική δικαιοσύνη. «Ήδη ολοκληρώνεται το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ηλεκτρονικής διασύνδεσης σε τέσσερα πρωτοδικεία που πιλοτικά εφαρμόζεται και έχοντας εξασφαλίσει το υπουργείο τους πόρους, θα συνεχίσει σε όλα τα άλλα δικαστήρια, διότι χρειάζεται μεθοδική και σοβαρή δουλειά, συνέργειες, ώστε αυτή κατάρα που μάστιζε τη χώρα – της αύξησης της εκκρεμότητας των υποθέσεων κάθε χρόνο – να σταματήσει. Η αύξηση αυτή έχει διακοπεί, και από αυτό πρέπει να κριθεί η κυβέρνηση. Δεν θα κριθεί για το εάν σε τέσσερα χρόνια μηδενίσει την εκκρεμότητα, διότι αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Τα καταφέραμε και έτσι θα τα καταφέρουμε και στην πολιτική και στην ποινική δικαιοσύνη, όπου και εκεί η κατάσταση βελτιώνεται με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, με την εφαρμογή και των νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: