Περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιρλανδία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.
Πρόκειται για ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την Ιρλανδία, αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 οι πολίτες ψήφισαν μαζικά υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα).
Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε με κάποια ένταση μεταξύ αυτών που στηρίζουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και αυτών που τάσσονται κατά.
Το «Ναι» φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ενώ ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αυξημένος.
Αυξημένο το ενδιαφέρον των πολιτών για το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
Οι αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα.
Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων, με τους αντιπάλους των αμβλώσεων να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου.
Ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς».
Υπενθύμισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το«Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.
Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «Ναι».
Επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροπολογίας στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες (από την Ιρλανδία) πήγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση».
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις.
Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.
Η νομοθεσία της Ιρλανδίας αναφορικά με τις αμβλώσεις παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ιρλανδία «μάλωσε» τον πρέσβη του Ισραήλ για την αιματοχυσία