Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. «Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν”, ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.
Πότε έγινε η δήλωση Νίμιτς
Η δήλωση Νίμιτς έγινε μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να είχε απορρίψει την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.
«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.
Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».
Η ΠΓΔΜ δέχεται erga omnes μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν»
H πλευρά των Σκοπίων φέρεται να έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν».
Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, απορρίφθηκε. Ωστόσο, ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Οπότε αναφέρθηκε ξανά η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”). Η ελληνική πλευρά επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές.
Το ενδεχόμενο επόμενης συνάντησης
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».
Ο β’ γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 16:37 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:30. Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ