Πολιτισμός

Εβδομάδα παρουσιάσεων στον ΙΑΝΟ με 3 νέα βιβλία

Με ελεύθερη είσοδο για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Την Τρίτη 29 Μαΐου στις 20:30 οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο IANOS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, «Νυχτερινή ακρόαση». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος Μάνος Τσιλιμίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός-συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας, συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα χωριό, όπου οι παππούδες μεταδίδουν στα εγγόνια τους τη μελαγχολία και τη θλίψη. Η Φεοδώρα με φι, που μεγαλώνει με αλήτικα ζώα. Η νεαρή Ελένη με τη γατίσια όραση και τη σκυλίσια ακοή. Ο Μάξιμος, που της αφηγείται υπέροχες ιστορίες φαροφυλάκων με αντίδωρο ερωτικά χάδια. Ο βίαιος χωρισμός τους. Οι δίδυμες μοδίστρες Σία και Σία με τις εμμονές τους. Ο Λουκάς, τζογαδόρος ολκής, δάσκαλος οδήγησης αλλά και ερωτικών μαθημάτων. Η Αθήνα αποκλεισμένη από τα χιόνια. Η Αμαλίτσα, ορφανή εξήντα ετών, και ο αρτοποιός «Κοσμάς ο Αιτωλός». Η νοσοκόμα «η Αντ’ αυτής» και ο «Ιώβ ο υπομονετικός» με τα δελτία καιρού από τα ημερομήνια. Η παροπλισμένη λαϊκή τραγουδίστρια, που λέει πάντα το ίδιο ρεφρέν. Ο νταλικέρης «Άρχοντας της Εθνικής» και ο ερημίτης με το σκύλο του που έχει όνομα πόλης. Άνθρωποι με ματαιωμένες ελπίδες και ακυρωμένα πάθη, στωικοί αλλά όχι παραιτημένοι, που τους συνδέει το ραδιόφωνο και οι νυχτερινές εκπομπές, στις οποίες βρίσκουν ένα αντίδοτο στη μοναξιά, μια ελπίδα για την επόμενη μέρα και την προσδοκία μιας φωτεινής ανατροπής. Η Νυχτερινή ακρόαση είναι ένα εγκώμιο στο όνειρο, στους αφηγητές φανταστικών ιστοριών και στις αγάπες που κρατάνε μια ζωή.

Την ίδια μέρα, στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS θα παρουσιάσουν και το βιβλίο της Έντα Γκέμη, «Συνθήκες Στέγασης και Κοινωνικός Διαχωρισμός», σε επιμέλεια Μάρης Λαυρεντιάδου, ξανά στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι:

Πάνος Χατζιπροκοπίου, επίκουρος καθηγητής,Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας Ισότητας Δήμος Αθηναίων,Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Ναντίνα Χριστοπούλου, Δρ. Ανθρωπολογίας, Συντονίστρια Συνιδρύτρια του ΜΕΛΙΣΣΑ – Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα Έντα Γκέμη, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Τιράνων, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστικής και Περιφερειακής Έρευνας της Ακαδημίας Επιστημόνων της Αυστρίας

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Χριστακάκη δημοσιογράφος ΕΡΤ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συνθήκες Στέγασης και Κοινωνικός Διαχωρισμός. Η ένταξη των Μεταναστών στον Δήμο Πειραιά και στον Δήμο Κορυδαλλού. Το βιβλίο της Έντα Γκέμη αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη των διαδικασιών αστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Πειραιά.

Οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα έντονες από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Οφείλονται κύρια στο μεταναστευτικό ρεύμα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να σημαίνει ότι η παρουσία των ασιατικής καταγωγής μεταναστών είναι μικρότερης επίδρασης.

Η συγγραφέας παρατηρεί και καταγράφει τις χώρο-κοινωνικές παραμέτρους που αναδεικνύουν τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική ένταξη μεταναστών με διαφορετική εθνοτική καταγωγή. Αξιολογεί τις πολιτικές ένταξης και αναδεικνύει τις στρατηγικές ένταξης στο χώρο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή να πραγματοποιηθεί η μελέτη τόσο στον Δήμο του Πειραιά όσο και σε ένα Δήμο της περιφέρειάς του, τον Δήμο Κορυδαλλού. Μας δίνει ένα πλούσιο υλικό για να σκιαγραφήσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα τη μεταναστευτική τους ιστορία και να αναζητήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές για μια ισότιμη μεταχείριση στην τοπική κοινωνία.

Τέλος, την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 20:30 οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Εμείς και το Ισλάμ» του Βλάση Αγτζίδη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάγκος Ανδρεάδης, ομ. καθ., Πάντειο Πανεπιστήμιο-αντιπρόεδρος του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος και ο Άγγελος Μ. Συρίγος, αν. καθ., Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Εμείς και το Ισλάμ. Η συνάντηση του Ελληνισμού με τον Αραβο-Μουσουλμανικό κόσμο. Η επανεμφάνιση των θρησκευτικών πολέμων, η ισχυροποίηση του ισλαμικού κόσμου και η εξάπλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας κάνουν και πάλι επίκαιρη την αναζήτηση των αιτίων που ωθούν τον σύγχρονο άνθρωπο να αναζητά την καταφυγή στο μεταφυσικό. Η ανάπτυξη μιας αυτόνομης έρευνας για το φαινόμενο καθ’ εαυτό έχει μεγάλη σημασία, εφόσον οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί υπήρξαν από τους πρώτους που συναντήθηκαν με το Ισλάμ κατά την έξοδό του από την Αραβική Χερσόνησο. Επιπλέον, η σύγχρονη Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο σύνορο των δύο κόσμων, έστω και αν τα όρια δεν είναι συμπαγή και αδιάβατα.

Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην πρώτη αραβική περίοδο του Ισλάμ. Παράλληλα διερευνώνται οι συνθήκες εντός των οποίων αναπτύχθηκε το εξτρεμιστικό Ισλάμ και επανεμφανίστηκε η έννοια του Ιερού Πολέμου (τζιχάντ). Ορίζεται επίσης το σύστημα αναφοράς, το «εμείς», μέσω του οποίου προσεγγίζεται το ισλαμικό φαινόμενο. Παρουσιάζονται οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου ελληνισμού, καθώς και η μορφή και οι τρόποι σύνθεσης της ταυτότητάς του.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ιστορία του Ισλάμ από την εμφάνισή του στις ερήμους της Αραβίας. Παρακολουθείται η ανάπτυξη της νέας θρησκείας, η σχέση της και οι διαφορές της με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Παρατίθενται οι βασικές της απόψεις, οι μηχανισμοί διάδοσης, η επεκτατική πολιτική των πρώτων χαλιφών, καθώς και η πολύμορφη συνάντηση του ελληνισμού με τον ισλαμικό κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Εμιράτο της Κρήτης, ένα ιδιαίτερο αραβικό κράτος του 9ου-10ου αιώνα μ.Χ. Στο τέλος παρουσιάζεται η μεγάλη σύγκρουση του Ισλάμ με τη Δύση, όπως αποτυπώθηκε με τον μουσουλμανικό Ιερό Πόλεμο και τις χριστιανικές Σταυροφορίες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του AΠΘ με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τους Η/Υ (ΕΚΠΑ). Το αντικείμενο της διατριβής του ήταν η σοβιετική, κομματική, ελληνόφωνη εφημερίδα του Καυκάσου Κόκκινος Καπνάς (Κόκκινος καπνεργάτης), μέσω της οποίας αποκωδικοποιούνται οι «απόκρυφοι» επικοινωνιακοί κώδικες της σταλινικής εκδοχής του σοβιετικού καθεστώτος. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τον σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 βιβλία. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή κ.ά.) και περιοδικά. Eίχε την επιμέλεια των «Σελίδων Ιστορίας» στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία έως τη στιγμή της παύσης της έκδοσής της. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης. Από το 2009 επιμελείται το Σεμινάριο Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο