Για το καθοριστικό Eurogroup στις 21 Ιουνίου πάνε πλέον οι οριστικές αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος, μετά την επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα και τις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.
Εκεί θα φανεί, εάν οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών με τη συμφωνία σε επίπεδων θεσμών (Staff Level Agreement) θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στις τελματωμένες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να διασφαλίσουν ένα πιο ομαλό μεταμνημονιακό μονοπάτι για τη χώρα ή απλά θα αποτελέσουν ένα μεταβατικό στάδιο πριν από τη ενισχυμένη επιτροπεία.
Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν τρόικα και ελληνική κυβέρνηση το Σάββατο, θα σταλεί σήμερα προς ενημέρωση στα μέλη του Euro Working Group και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η συμφωνία έκλεισε με υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, στο θέμα της ΔΕΠΑ η οποία πηγαίνει ολοταχώς προ πώληση, στο θέμα του νέου ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, επιβαρύνοντας χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και στο θέμα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας έως το 2022, με τους δανειστές να κλειδώνουν περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 19 μήνες.
Φεύγοντας από την ελληνική πρωτεύουσα οι εκπρόσωπο των δανειστών, ξεκαθάρισαν πως η δέσμη των μέτρων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν και πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου. Μάλιστα, από το ΔΝΤ ξεκαθαρίστηκε πως τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία, ώστε να διευθετηθούν ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Reuters: Συμφωνία με τους δανειστές πριν τον Ιούλιο
Εξάλλου, για το ίδιο θέμα το πρακτορείο Reuters, αναφέρει: Ελλάδα και εκπρόσωποι των θεσμών κατέληξαν σε αρχική συμφωνία για την πρόοδο της χώρας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην τελευταία αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και σχολιάζει ότι η Ελλάδα ευελπιστεί σε γρήγορο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης καθώς οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Επιθυμεί επίσης, να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πριν τον Ιούλιο σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστεί στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Επισημαίνεται επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης καθώς ήδη έχει διαθέσιμο προστατευτικό απόθεμα κεφαλαίων και θέλει να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το χρέος της, στρεφόμενη απευθείας στις αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το χρέος στο τραπέζι – Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών