Οικονομία

Οι Γερμανοί δεν σέβονται την ιστορία

Θα ήθελα μία συμφωνία σαν εκείνη για τη Γερμανία του 1952.

Τη δήλωση έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε γερμανική εφημερίδα. Τί σημαίνει αυτό; Γενναίο "κούρεμα" του χρέους, στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το μετέπειτα γερμανικό οικονομικό θαύμα. Στοιχείο που, αν επιστρέψουμε στο μεσοπόλεμο, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τα τεράστια προβλήματα της Γερμανίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την άνοδο του Ναζισμού. Τότε οι Γάλλοι είχαν επιβάλλει δρακόντειες αποζημιώσεις στην ηττημένη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου Γερμανία και προέβαιναν μέχρι και σε κατασχέσεις βιομηχανικών προϊόντων για την πληρωμή των δόσεων.

Τί σημαίνουν αυτές οι δύο αναφορές.

Πρώτον. Οι Γερμανοί δεν σέβονται εκείνους που τους ευεργέτησαν. Μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα.

Δεύτερον. Οι Γερμανοί δεν σέβονται την ιστορία, πράγμα που πλήρωσαν με εθνικές τραγωδίες.

Ούτε η σημερινή ηγεσία της Γερμανίας σέβεται την ιστορία. Το δείχνει η στάση της απέναντι στην Ελλάδα, καθώς και οι ανιστόρητες επιλογές για την Ευρώπη από την οποία επιθυμούν να κερδίζουν αυτοί και να πληρώνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Η γερμανική Ευρώπη, όπως προσφυώς έχουν αποκαλέσει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Τους προειδοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα επί γερμανικού εδάφους. Γιατί δεν μπoρεί να διαρκέσει; Διότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση ανισορροπίας και εκμετάλλευσης θα λέγαμε των υπόλοιπων Ευρωπαίων από τους Γερμανούς, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

Και ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες; Ολοι οι Ευρωπαίοι και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι Γερμανοί. Οχι μόνο γιατί σήμερα αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη και θα τα χάσουν, αλλά και γιατί θα βρεθούν ενώπιον μιας πολύ σκληρής νέας πραγματικότητας. Την επισήμαναν οι Γερμανοί βιομήχανοι σε μελέτη τους το 2015, όταν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση διάλυσης της Ευρώπης το γερμανικό μάρκο θα υπερτιμηθεί υπερβολικά με αποτέλεσμα τα γερμανικά προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά. Τότε οι Γερμανοί θα υποχρεωθούν να κάνουν εσωτερική υποτίμηση της τάξης του 30% για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αν αναλογιστείτε ότι στην Ελλάδα η εσωτερική υποτίμηση ήταν της τάξης του 25% αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στη Γερμανία με το 30%. Ολα θα τιναχτούν στον αέρα.

Θα το πάρουν το μάθημα οι Γερμανοί; Θα σεβαστούν την ιστορία για να μην τους εκδικηθεί άλλη μία φορά; Η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα είναι μία πρώτη και πολύ σημαντική ένδειξη. 

Κοντός ψαλμός αλληλούια. 40 μέρες δηλαδή περίπου…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη