Η αρχή γίνεται στις 14 Μαΐου με την άφιξη των Θεσμών. Το διακύβευμα είναι η σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας (Staf Level Aggreement) με την οποία θα πιστοποιηθεί το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Το έργο δύσκολο, πολύ δύσκολο. Βλέπετε 88 προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν και να κλείσουν. Το πιο πιθανό είναι ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις, να μεταφερθούν για αργότερα και να συμπεριληφθούν στον μεταμνημονιακό έλεγχο της χώρας από τους δανειστές.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά (δεν υπάρχει λόγος να μη συμβεί αυτό, αφού όλες οι πλευρές θέλουν, καίγονται κυριολεκτικά θα λέγαμε, να κλείσει το κεφάλαιο αυτό) στις 24 Μαΐου στο Eurogroup, θα πιστοποιηθεί και σε πολιτικό επίπεδο το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα ξεκινήσουν και τυπικά (ουσιαστικά γίνονται εδώ και πολλούς μήνες), οι συζητήσεις για το νέο καθεστώς του ελέγχου της χώρας μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου.
Από την απόφαση και το χαρακτήρα του ελέγχου θα εξαρτηθεί και το succes story της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και όπως γίνεται αντιληπτό θα επιδράσει καθοριστικά και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως το χρόνο των εκλογών.
Στο ίδιο Eurogroup μπουν στην τελική ευθεία και οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Αλλη μία παράμετρος που θα σφραγίσει όχι μόνο το μέλλον της χώρας, αφού από αυτό εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πολιτικές που θα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μελλοντικά, αλλά και τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις.
Μία καλή συμφωνία και ευνοϊκή ρύθμιση, ενισχύει το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, ενώ μία κακή θα περιορίσει της δυνατότητες για επικοινωνιακή αξιοποίηση.
Στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κλείσει το σαρανταήμερο φωτιά και θα σφραγιστούν οι εξελίξεις. Μάλιστα η σφραγίδα θα είναι ανεξίτηλη και δύσκολα ανατρέψιμη, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.
Στις 21 θα γνωρίζουμε κάθε πότε θα διενεργούν τον έλεγχο της οικονομίας οι δανειστές, πως θα γίνεται ο έλεγχος και τι θα ελέγχεται.
Θα γνωρίζουμε επίσης, πόσα θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο για να εξυπηρετήσουμε το χρέος και είναι πάρα πολύ πιθανό να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Για τις τελευταίες, στην κυβέρνηση, επεξεργάζονται τουλάχιστον τρία σενάρια.
Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη.