Οικονομία

Θετικές προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τονίζουν την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για άρση των εμποδίων και για εφαρμογή στρατηγικής ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Θετικές τάσεις και προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία διαβλέπουν εκπρόσωποι του κλάδου με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή σχετικά στοιχεία και μελέτες για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Τονίζουν, ωστόσο, την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, άρση εμποδίων, καθώς και για εφαρμογή στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, κατά την επόμενη πενταετία οι πωλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4% και ο βαθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας θα αγγίξει το 73% το 2023 (από 68% το 2017), ενώ αν ανακτηθούν τα προ κρίσης μερίδια στις διεθνείς αγορές, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο 5,7% και ο βαθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας θα αγγίξει το 76% το 2023. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 8,5 % (και στο τρίμηνο 13,6 %), η βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 1,1 %.

«Πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη θετική τάση προς όλες τις κατευθύνσεις. Η βιομηχανία εκτιμά ότι η έξοδος από το μνημόνιο προσφέρεται για την αναθέρμανση του κλίματος με εκείνον τον τρόπο που βοηθά και τις επενδύσεις», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μαθιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς. «Ωστόσο», προσθέτει, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις παθογένειες που, ανεξάρτητα από την κρίση, παρεμβάλλονται από την παραγωγή μέχρι και τις εξαγωγές. Και αυτό το τελευταίο, οι εξαγωγές και γενικότερα η εξωστρέφεια, είναι η γέφυρα που θα μας επανατοποθετήσει στην ανάπτυξη. Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε συνεχή ετοιμότητα γιατί οποιαδήποτε βιομηχανική προσπάθεια ή προσπάθεια από το χώρο της παραγωγής θα αποδώσει μόνο εάν δεν υπάρχουν εμπόδια και φραγμοί στην πορεία προς τις εξαγωγές αναβαθμίζοντας όμως την ανταγωνιστικότητά μας εντός της Ευρώπης που είναι και ο φυσικός οικονομικός μας χώρος. Εμείς υποστηρίξαμε ήδη στην γενική συνέλευση της προηγούμενης Τετάρτης ότι μέσα στην "επιστράτευση" των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου πρέπει να συνδέσουμε και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την επαναβιομηχάνιση της χώρας. Και προς τούτο επικροτούμε τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπως ανακοινώθηκαν, στη γενική μας συνέλευση, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τόσο για τις δράσεις μας στην τεχνολογία όσο και στις ψηφιακές αλλαγές».

«Αν όλοι μαζί συμφωνήσουμε και εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο βιομηχανικής ανάπτυξης, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε σταδιακά, άμεσα και έμμεσα, 550.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και 15.000 επιπλέον μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», τονίζει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ‘Ακης Σκέρτσος, και προσθέτει: «Μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την επίλυση των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στην κρίση. Μπορεί να συνεισφέρει σε ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας αλλά και σε βελτίωση του ΑΕΠ. Όμως η βιομηχανία δύσκολα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική χωρίς ένα φιλικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία. Αυτό σήμερα λείπει. Για να επιτευχθεί, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική για την αναγέννηση της βιομηχανίας, με σαφείς ποσοτικούς στόχους και μηχανισμούς γρήγορης υλοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Ελληνική Παραγωγή και 26 περιφερειακούς και κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους υποστηρίζει ότι πρέπει να θέσουμε ως εθνικό στόχο την αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ από το 8,6% που βρίσκεται σήμερα. Η υιοθέτηση του Εθνικού Στόχου πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών».

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως με το κατάλληλο περιβάλλον και στοχευμένες πολιτικές, η ελληνική βιομηχανία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, μπορεί να πετύχει περισσότερα, με πολύ πιο θετικές επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην απασχόληση, συμβάλλοντας περισσότερο στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης», σημειώνει εξάλλου ο Κώστας Θέος, γενικός διευθυντής της «Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

«Είναι ενθαρρυντικό», αναφέρει ο κ. Θέος, «ότι τόσο η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας όσο και τα μηνιαία στοιχεία που δημοσιεύονται από τον ΙΟΒΕ αποτυπώνουν θετικές τάσεις και προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε πως αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως των τεράστιων προσπαθειών προσαρμογής, εξωστρέφειας και επενδύσεων που στις σκληρές συνθήκες της κρίσης έκαναν οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ο ανοδικός κύκλος στον οποίον βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία συμβάλει και αυτός θετικά, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η χώρα έχει ακόμα πολλά να κάνει έτσι ώστε η έξοδος από την κρίση να είναι διατηρήσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα. Το κλειδί για μια βιώσιμη οικονομία και για την ανάπτυξη είναι η ανταγωνιστική εξωστρεφής ελληνική παραγωγή».

«Η Ευρώπη δίνει πια μεγάλη έμφαση στη βιομηχανία της και δείχνει το δρόμο που πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε. Σε ευθυγράμμιση με την προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ έχει προτείνει, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τους περιφερειακούς και κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους, να υιοθετηθεί συναινετικά μια εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία που θα θέτει ως στόχο την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βόμβα από το ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο