Οικονομία

To ΔΝΤ “μαλώνει” τη Γερμανία για να βοηθήσει τους χαμηλόμισθους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει τις ετήσιες συστάσεις του τη Δευτέρα 14 Μαϊου.

Στη νέα ανάλυσή του για τη γερμανική οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση, γράφει η Handelsblatt στην έκδοση του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ προτρέπει τον μεγάλο συνασπισμό να αυξήσει τις επενδύσεις και να προβεί σε φορολογική ελάφρυνση των χαμηλοτέρων εισοδημάτων. Το Ταμείο θεωρεί την υψηλή φορολογική επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων ως αδύναμο σημείο στο γερμανικό φορολογικό και κοινωνικό σύστημα. Η μεγάλη επιβάρυνση μειώνει, κατά το ΔΝΤ, το κίνητρο για ανάληψη εργασίας. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις εισφορές των χαμηλόμισθων.

Λόγω της δημογραφικής εξέλιξης, η Γερμανία πρέπει, επίσης, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνει καινοτόμος και να καταπολεμήσει την επαπειλούμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ απαίτησαν στις συνομιλίες με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης -παράλληλα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις- ευελιξία στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων γυναικών. Γι’ αυτόν τον λόγο η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων στα νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα σχολεία.

Αντίθετα από το παρελθόν, το Ταμείο δεν απαιτεί, πλέον, από τη Γερμανία να δίνει απλώς περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν έχει νόημα λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης. Αντ’ αυτού πρέπει να αλλάξει η δομή του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δαπανά λιγότερα χρήματα για κοινωνικές παροχές και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να ενισχύσει μελλοντικές επενδύσεις. Συνολικά, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας διατηρείται. Αυτό αποτυπώνεται, κατά την άποψη του ΔΝΤ, και στις τελευταίες ευχάριστα υψηλές μισθολογικές συμφωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Bloomberg: Οκτώ ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της Ελλάδας