Ελλάδα

Έχει αθηναϊκές πινακίδες: Οι 5 λέξεις/φράσεις που “χωρίζουν την Ελλάδα στη μέση”

Αν ποτέ βρεθείτε σε παρέα Αθηναίων - Θεσσαλονικιών και ξεκινήσουν κουβέντα για τις λεκτικές διαφορές, αγοράστε ποπ κορν και απολαύστε τους.

Έγινε της… μόδας τελευταία. Μία φράση του Γιώργου Τουρσουνίδη στο συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ έγινε νούμερο ένα τρεντ στο Twitter. "Θα χωρίσουμε την Ελλάδα στα δύο" είπε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ για να υπερασπιστεί την ομάδα του και όσα έγιναν στο φετινό πρωτάθλημα.

Ναι, Γιώργο Τουρσουνίδη. Εμάς μας θύμισες εκείνες τις παλιές εποχές. Τότε που Θεσσαλονίκη και Αθήνα κοντράρονταν για τα πάντα. Ακόμα και για τον ήλιο. Ήλιο στην Αθήνα, βροχή στη Θεσσαλονίκη; Χαμός. "Πόλεμος". Μετρό στην Αθήνα, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη; Χαμός πάλι. Πως το έλεγαν οι ΑΜΑΝ σε εκείνο το βιντεάκι με οπαδούς να σπάνε αυτοκίνητα;

– "Μα γιατί το σπάτε κύριε;", ρωτούσε ο… δημοσιογράφος Κανάκης.

– "Γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες", του έλεγε ο… οπαδός Καλυβάτσης.

Εμείς θυμηθήκαμε λοιπόν πέντε (από τις… εκατοντάδες) λέξεις/φράσεις που έχουν τεράστια διαφορά μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Και ναι, αυτοί είναι λόγοι για να χωρίσουμε την Ελλάδα στη μέση και όχι το ποδόσφαιρο.

Αθήνα: Λάστιχο (έπαθα λάστιχο) vs Θεσσαλονίκη: Φούιτ (έπαθα φούιτ)

Ναι φίλοι Αθηναίοι. Αν ποτέ βρεθείτε με Θεσσαλονικιό στο ίδιο αυτοκίνητο και αρχίζει να φωνάζει "φούιτ, φούιτ, έπαθα φούιτ", μην τρομάξετε. Δεν θα έχει μπει κάποιο επικίνδυνο… πνεύμα μέσα του. Απλά ξεκινήστε να ψάχνετε τη ρεζέρβα. Διότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει το "λάστιχο". Υπάρχει το "φούιτ". Όταν λοιπόν εσύ πάθαινες λάστιχο κάπου στην Κηφισίας, ο Θεσσαλονικιός πάθαινε φούιτ κάπου στην Τσιμισκή.

Αθήνα: Καλαμάκι vs Θεσσαλονίκη: Σουβλάκι

Εδώ κλείνουν σπίτια. Ξεκάθαρα. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν παιδιά. Η μεγαλύτερη κόντρα Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι το σουβλάκι ή καλαμάκι. Τελεία και παύλα. Έχουν χαλάσει φιλίες ετών για το ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ. Αν εσύ, φίλε Αθηναίε, μπεις σε σουβλατζίδικο στη Θεσσαλονίκη και ζητήσεις ένα καλαμάκι με μια πιτούλα, το πιθανότερο είναι πως ο σουβλατζής θα γελάσει και θα σου δώσει αυτό.

Διότι εκεί το καλαμάκι είναι το σουβλάκι. Το ξυλάκι ρε παιδί μου. Και εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο το έχουν οι Θεσσαλονικείς σε αυτή την διαχρονική κόντρα. Άλλο το καλαμάκι, άλλο το σουβλάκι. 

Αθήνα: Τυρί (κασέρι) vs Θεσσαλονίκη: Τυρί (φέτα)

Εδώ τα πράγματα ξεφεύγουν. Γίνονται περίεργα. Ύποπτα. Σε σημείο που μπορεί να χάσεις το μυαλό σου. Γρήγορη προσωπική ιστορία: μπαίνω σε σαντουϊτσάδικο στη Σαλόνικα, θέλω ένα σάντουιτς, τι να έχει μέσα με ρωτάει η κοπελίτσα, τυρί, ζαμπόν, μπέικον, κοτόπουλο, ντομάτα, κέτσαπ, μαγιονέζα. Στρίβω ένα τσιγάρο, κάνω τρεις τζούρες, έτοιμο μου λέει μετά από 7 λεπτά, ευχαριστώ απαντώ. Κάθομαι, πάω να φάω, βλέπω μέσα φέτα. Συγνώμη αλλά εγώ δεν ζήτησα να έχει φέτα, λέω στην κοπέλα. Ζητήσατε, μου απαντάει. Όχι, λέω, έχετε ακούσει κανέναν να θέλει φέτα στο σάντουιτς; Μα είπατε, μου λέει, τυρί. Εντάξει, η κοπέλα ζει ακόμα. Αφού πρώτα μου εξήγησε πως στα Βόρεια, όταν ακούνε τη λέξη τυρί, εννοούν ΜΟΝΟ τη φέτα. Ακόμα και στο σάντουιτς. Στην Αθήνα η φέτα είναι ΦΕΤΑ. Το τυρί είναι όλα τα κίτρινα τυριά. Στη Θεσσαλονίκη η φέτα είναι ΤΥΡΙ. Όλα τα κίτρινα τυριά είναι το ΚΑΣΕΡΙ.

Αθήνα: Μανό vs Θεσσαλονίκη: Όζα

Καλά εδώ μιλάμε για τρελή πλάκα. Διότι εντάξει το καλαμάκι/σουβλάκι, το τυρί/φέτα, το λάστιχο/φούιτ. Μπορεί και να το καταλάβεις. Αλλά εδώ μιλάμε ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. Να πάει Θεσσαλονικιά σε μαγαζί στην Αθήνα και να πει θέλω μία όζα κόκκινη. Θα την κοιτάζει η υπάλληλος και θα πιστεύει πως έπαθε εγκεφαλικό και πετάει ασυνάρτητες λέξεις (εκτός αν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα). Στην Αθήνα οι γυναίκες βάφουν τα νύχια τους με μανό, αλλά αν περάσεις τη Λάρισα τα βάφουν με όζα. Ναι, φίλοι μου. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Μη ρωτήσετε πως και γιατί. Ιδέα δεν έχουμε.

Αθήνα: Λεμονάδα (γκαζόζα) vs Θεσσαλονίκη: Λεμονάδα (λεμονάδα!)

Εδώ φίλοι μου Αθηναία θα σας στεναχωρήσω. Αν έχετε δίκιο στο λάστιχο ή στο τυρί/φέτα/κασέρι, στο συγκεκριμένο έχουν δίκιο τα καρντάσια. Μαζί τους είμαστε. Οι άνθρωποι λένε λεμονάδα και εννοούν αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΑΦΟΥ!!!! Στην Αθήνα λέμε λεμονάδα και για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς, εννοούμε την γκαζόζα. Γιατί βρε καλέ μου άνθρωπε; Θες γκαζόζα; Πες "θέλω γκαζόζα". Τι το ταλαιπωρείς και λες λεμονάδα και περιμένεις από τον άλλο να σου φέρει γκαζόζα; Πλάκα ΜΕ κάνεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H ποδοσφαιρική… "κόντρα" Κουίκ – Καρόλου – Η αποστομωτική ατάκα του πρίγκιπα (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο