Το ενημερωτικό πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ARD, επικαλούμενο γραπτή ενημέρωση που έλαβε το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από την κυβέρνηση, μετέδωσε ότι η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά στην παράδοση έξι πολεμικών υποβρυχίων κλάσης 214 στην Τουρκία, παρά την επέμβαση της Άγκυρας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας και των προκλήσεών της στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Πρόκειται για όπλα που είναι απολύτως ενδεδειγμένα για να εξυπηρετήσουν την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο, είπε στο ARD η Σεβίμ Νταγκντελέν, στέλεχος του Die Linke. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ευθέως στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στα Ίμια, αλλά και στις προκλήσεις της τουρκικής Αεροπορίας.
Τα έξι υποβρύχια ναυπηγούνται σε συνεργασία με τουρκική εταιρεία, που σημαίνει μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία.
Η κατασκευή τους δρομολογήθηκε από το 2009 και άρχισε το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή ακόμα και μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην γειτονική χώρα που έχει οδηγήσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε χιλιάδες συλλήψεις.
Στον αντίποδα, όπως αναφέρει το ARD, το Βερολίνο έχει «παγώσει» την αναβάθμιση και ενίσχυση ορισμένων γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων αρμάτων που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.
«Είναι ακατανόητο γιατί, ενώ η θωράκιση των τανκ έχει σταματήσει τουλάχιστον για την ώρα, η εξαγωγή υποβρυχίων συνεχίζεται», σημείωσε η κ. Νταγκντελέν.
Αντιδράσεις σε Γερμανία για την πώληση όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση τανκς.
Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Eρντογάν: Η Άγκυρα ποτέ δεν εγκατέλειψε τον στόχο της για ένταξη στην ΕΕΑυτός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν