Τεχνολογία

Μιχάλης Κορατζίνος: Ο Έλληνας φυσικός που εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στο CERN

Ο Μιχάλης Κορατζίνος είναι πειραματικός φυσικός και εργάζεται εδώ και 20 χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια του κόσμου, το CERN.

Ο Μιχάλης Κορατζίνος γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1961 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε Φυσική στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου όπου και έλαβε το πτυχίο του και το διδακτορικό του.

Το 1986, λόγω της διατριβής του με θέμα “Φωτοπαραγωγή σωματιδίων και έρευνα στα μαγνητικά μονόπολα”, επισκέφτηκε το CERN, όπου και εργάζεται μέχρι και σήμερα.

Από το 1991 έως και το 1992, ο Μ. Κορατζίνος υπήρξε ερευνητικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και στη συνέχεια για δύο έτη στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Το 1995, εντάχθηκε στο δυναμικό του CERN στον τομέα Particle Physics Experiment (Πείραμα Σωματιδιακής Φυσικής). Ο Μ. Κορατζίνος συμμετείχε σε πολλά πειράματα του εργαστηρίου. Ξεκίνησε με το πείραμα NA14 στη διάρκεια του διδακτορικού του. Ένα πείραμα φωτοπαραγωγής σταθερού στόχου στον επιταχυντή SPS, ενσωματώνοντας έναν επαναστατικό ανιχνευτή πυριτίου.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στη συνεργασία Delphi το 1990, όπου εργάστηκε στην ευθυγράμμιση του πρόσφατα ενεργού ανιχνευτή Delphi microvertex. Μετά αφοσιώθηκε στις ακριβείς δοκιμές στο LEP.

Τον Μάρτιο του 1991, συνεργάστηκε με την ομάδα VSAT και στο τέλος της χρονιάς του 1992, εντάχθηκε στην ομάδα SATgroup.

«Προφανώς και είμαι ικανοποιημένος με την ανακάλυψη των σωματιδίων Higgs Αισθάνομαι όμως και άλλο ένα συναίσθημα, περίεργο, μία λύπη. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον αν δεν βρίσκαμε το σωματίδιο, αλλά κάτι πολύ κοντά σε αυτό. Κάτι που να μας κάνει να αναθεωρήσουμε ορισμένα στοιχεία και να συνεχίσουμε την έρευνα από άλλη οπτική γωνία» τονίζει.

Ο Μ. Κορατζίνος συνετέλεσε σημαντικά στο πείραμα ATLAS, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 3.000 φυσικοί από 175 Ινστιτούτα από 38 χώρες. Βοήθησε να φτιαχτεί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) που οδήγησε στην επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου του Higgs.

Πηγή: ellines.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Fifa 2018: Πότε θα γίνει το update για το Μουντιάλ Der Spiegel: Κεφάλι πολεμιστή, σκαλισμένο σε μια πέτρα στον Άρη; Αναβάθμιση των Windows 10 από τη Microsoft Επιστήμονας 104 ετών ταξιδεύει στην Ελβετία για να πεθάνει