Στόχος των ερευνητών από το σουηδικό πανεπιστήμιο ήταν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και της μακροπρόθεσμης νευρολογικής υγείας.
Μέχρι σήμερα, τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από την κατανάλωση ψαριού αποδίδονταν στα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά που παρέχει, ωστόσο τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η παρβαλβουµίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά είδη ψαριών, αποτρέπει τον σχηματισμό βλαβερών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Πάρκινσον.
Ως «αποτύπωμα» του Πάρκινσον στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα συνουκλεΐνη, η οποία έχει πάρει γι’ αυτόν τον λόγο το προσωνύμιο «πρωτεΐνη του Πάρκινσον».
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές μέσα από τη μελέτη τους είναι ότι η παρβαλβουµίνη σχηματίζει συμπλέγματα που προσκολλώνται στην άλφα συνουκλεΐνη και την «περισυλλέγουν», αποτρέποντας τη συσσώρευσή της στον εγκέφαλο.
«Η παρβαλβουµίνη συγκεντρώνει την πρωτεΐνη του Πάρκινσον κι έτσι δεν της επιτρέπει να συσσωρευτεί και να σχηματίσει επικίνδυνα συμπλέγματα» εξηγεί η Pernilla Wittung-Stafshede, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.
Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα ορισμένων ψαριών σε παρβαλβουµίνη είναι τεράστια, μια αύξηση της ποσότητας ψαριού στη διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια πολύ απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα πλούσια σε παρβαλβουµίνη είναι ψάρια όπως η ρέγγα, ο μπακαλιάρος, ο κυπρίνος, ο σολομός και το λυθρίνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Ποιος ανακάλυψε την "τρομώδη παράλυση"Νόσος Πάρκινσον: Οι νέες θεραπείες και τα οφέλη για τους ασθενείς