Ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι η γιορτή της επιστήμης, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, που βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά του και έχει γίνει πλέον θεσμός.
Το φετινό σύνθημα του φεστιβάλ είναι ότι η επιστήμη δεν έχει σύνορα και ότι αφορά τους πάντες, είτε ασχολούνται με αυτήν, είτε απλώς επωφελούνται από τα επιτεύγματά της.
Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν μέσα από εκθέσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις, προβολές και συζητήσεις με καταξιωμένους επιστήμονες. Μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν και να γιορτάσουν την απελευθερωτική δύναμη της επιστήμης.
Εκτός από τη σύνδεση της επιστήμης με την καθημερινότητα το φεστιβάλ κάθε χρόνο δίνει και άλλες υποσχέσεις: παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη.
Στο Athens Science Festival η επιστήμη δεν σταματά στα όρια των εργαστηρίων ή των αμφιθεάτρων, συνδυάζεται με τις τέχνες, γίνεται πιο προσιτή και διασκεδαστική, ενώ δανείζεται και δανείζει στοιχεία στην pop κουλτούρα, προσεγγίζοντας ακόμη ευρύτερο και ετερόκλητο κοινό.
Φετινή καινοτομία του φεστιβάλ είναι το Celebrity Science. Αναγνωρίσιμα πρόσωπα μοιράζονται τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και θέματα που διαμορφώνουν ή επηρεάζουν την καθημερινότητα. Αξιόλογοι επιστήμονες αναλαμβάνουν να λύσουν τις απορίες τους σε μια συζήτηση που γεφυρώνει την pop κουλτούρα με την επιστήμη. Αύριο, Κυριακή 28 Απριλίου η Κατερίνα Γκαγκάκη θα συζητήσει επί σκηνής με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Κώστα Καρπούζη και θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Ιδρυτής του φεστιβάλ και της SciCo είναι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, επιστήμονας ο ίδιος, με διδακτορικό στη γενετική και με μεγάλη πίστη στην ανάγκη εκλαΐκευσης της επιστήμης.
«Το Athens Science Festival είναι πλέον ένας θεσμός τον οποίο ξεκινήσαμε το 2014, είναι ο πέμπτος χρόνος διεξαγωγής του. Όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν ένα φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας. Έτσι ξεκινήσαμε και εμείς και έχουμε στόχο να δείξουμε στο ευρύ κοινό ότι η επιστήμη είναι στην καθημερινότητα μας και ότι η επιστήμη δεν έχει σύνορα γι αυτό και ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ είναι «Επιστήμη Χωρίς Σύνορα»» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.
Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει τον κόσμο κοντά στην επιστήμη και την τεχνολογία. «Είναι σημαντικό να κατανοούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Η επιστήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα μας και αυτό για κάποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμα και τόσο πολύ αντιληπτό. Ζητήματα όπως η ανακύκλωση ή η απαγόρευση των καλαμακίων δεν γίνονται κατανοητά. Πρέπει να υπάρχει μια βαθύτερη κατανόηση για τα πράγματα. Λένε ότι το πλαστικό κάνει κακό, αλλά δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς γιατί κάνει κακό. Ή για παράδειγμα μας λένε να μην τρώμε τηγανητά για να μην αυξάνουμε τα κορεσμένα λίπη αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό», τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Η τεχνολογία τρέχει και πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να έχει άποψη ή τουλάχιστον τεκμηριωμένη άποψη για τις εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω του λόγω της προόδου της τεχνολογίας. Πρόκειται αφενός για ζητήματα για τα οποία θα κληθούμε να αποφασίσουμε στο μέλλον, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Αφετέρου πρόκειται για ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ήδη στην καθημερινότητα μας χωρίς να υπάρχουν πάντα οι απαραίτητες γνώσεις για την αντιμετώπισή τους, όπως για παράδειγμα αν θα γίνει συλλογή βλαστοκυττάρων κατά τη γέννηση ενός βρέφους ή όχι.
«Μέσα λοιπόν από την γνώση για τις επιστήμες προστατεύουμε την υγεία μας, το περιβάλλον μας, το μέλλον μας και παράλληλα βελτιώνουμε τη ζωή μας. Ο επιστημονικός αναλφαβητισμός μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Για να αντιμετωπιστεί συνολικά πρέπει να γίνει πολυεπίπεδη στόχευση. Πρέπει να στοχεύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό και τρέχουμε συγκεκριμένα προγράμματα στα σχολεία», επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και προσθέτει ότι «παράλληλα με τους μαθητές εκπαιδεύουμε και τους εκπαιδευτικούς για να κάνουν τα μαθήματα πιο βιωματικά, για να μπορούν να συνδέουν την επιστήμη με την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα στοχεύουμε και στο ευρύτερο κοινό με δράσεις όπως το Athens Science Festival. Επιπλέον υπάρχει και η πολιτική ηγεσία. Γράφονται λοιπόν άρθρα και μελέτες που στοχεύουν σε αυτό το κοινό. Επίσης οι δημοσιογράφοι. Κάνουμε συγκεκριμένα εργαστήρια για να εκπαιδευτούν γιατί μπορεί και από εκεί να φύγει κάποια ανακρίβεια με πολύ αρνητικό αποτέλεσμα».
Όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά την επιστήμη να παίρνει τη θέση της στη ζωή τους έχουν την τελευταία ευκαιρία να επισκεφτούν το φεστιβάλ σήμερα (Σάββατο) και αύριο (Κυριακή) από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.