Lifestyle

Ευτύχης Μπλέτσας: Συμβουλές για να μην πέφτει έξω ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Οδηγός οικονομίας από τον Ευτύχη Μπλέτσα με ασυνήθιστες συμβουλές.

Τις προσωπικές του εμπειρίες από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν προσπαθούσε να οργανώσει τον προϋπολογισμό του, προσπάθησε να αξιοποιήσει το 2008, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, ο παρουσιαστής, μάγειρας, συγγραφέας βιβλίων και μουσικός Ευτύχης Μπλέτσας.

Τότε, το βιβλίο του «Μαγειρική οικονομία» θεωρήθηκε πρωτότυπο για την εποχή, ιδιαίτερα στο κομμάτι του που αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έναν τρόπο ώστε να μπορεί κάθε οικογένεια να έχει τον δικό της προϋπολογισμό, να τον τηρεί και έτσι να διαχειρίζεται υποχρεώσεις και χρέη, κρατώντας στην άκρη προσωπικά κεφάλαια σε δύσκολους καιρούς.

Πώς γίνεται η σωστή διαχείριση

Δέκα χρόνια αργότερα, η συμβουλευτική για τη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι πλέον υπηρεσία που παρέχεται στους ωφελούμενους του ευρωπαϊκού έργου επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους.

Η σωστή διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού παραμένει ζητούμενο για τους περισσότερους και στο πλαίσιο αυτό ο Ευτύχης Μπλέτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επαναφέρει στο προσκήνιο τις βασικές αρχές ενός σωστού, όπως λέει, οικογενειακού προϋπολογισμού.

«Ο σκοπός είναι πάντα να μπορεί κανείς, με όσα χρήματα διαθέτει, να κάνει το καλύτερο δυνατό» υπογραμμίζει και τονίζει ότι σε αυτό το ζήτημα εμπλέκονται και άλλες παράμετροι που σχετίζονται με την υγεία, τη σωστή διατροφή και την ποιότητα των προϊόντων.

«Όταν ήμουν φοιτητής είχα ένα συγκεκριμένο ποσό που έπρεπε να αξιοποιήσω για τη διατροφή μου. Για τον λόγο αυτό άρχισα να οργανώνομαι ώστε να μπορώ να αγοράζω ό,τι χρειάζομαι, να μην κάνω περιττές αγορές, να μην πετώ προϊόντα που αγόρασα και δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω, να κάνω έξυπνες επιλογές, να διαλέγω το ποιοτικότερο σε βάρος του περισσότερου, γεγονός που αποδεικνύεται μερικές φορές εξυπνότερη επιλογή, με πολλά οφέλη και για την υγεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταγράφουμε τα έξοδα

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων ενός οικογενειακού προϋπολογισμού, ο ίδιος τοποθετεί την καταγραφή κάθε εξόδου. «Όταν μετράς, ξέρεις πού βρίσκεσαι. Αν κάνεις λάθη, μπορείς να τα διαπιστώσεις και να βελτιώσεις την κατάσταση, μπορείς να δεις τη γενικότερη εικόνα και να αντιληφθείς τι είναι εκείνο που δεν πάει καλά» σημειώνει.

Η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ενός νοικοκυριού με κάθε λεπτομέρεια: υποχρεώσεις σπιτιού, ενοίκια, ασφάλιση, δίδακτρα, αυτοκίνητο, δάνεια, φόροι, ανάγκες, μικροέξοδα, οικογενειακά έξοδα και προσωπικά έξοδα. Από εκεί και πέρα απαραίτητο είναι να προσδιορίζονται με ακρίβεια και τα έσοδα προκειμένου να τίθενται στόχοι, να διαπιστώνεται αν το μηνιαίο εισόδημα καλύπτει τα μηνιαία έξοδα και αν μπορεί να υπάρξει μια εξισορρόπηση του προϋπολογισμού ώστε και κάτι να περισσεύει στο τέλος του μήνα.

Στις συμβουλές του οικογενειακού προϋπολογισμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συστάσεις για προσωπική επιβράβευση (όταν διαπιστώσει κανείς ότι έχει χρήματα στο τέλος του μήνα), για τη δημιουργία ποσού οικογενειακής διασκέδασης, για την καθυστέρηση πραγματοποίησης μη απαραίτητων αγορών, για τον προσδιορισμό των οικονομικών πειρασμών και πολλά ακόμη.

Τα οφέλη, σύμφωνα με τον Ευτύχη, δεν είναι μόνο οικονομικά καθώς μια σωστή διαχείριση περιορίζει το άγχος, αυξάνει το αίσθημα της οικονομικής ασφάλειας και εξασφαλίζει τα απαραίτητα για ειδικές και έκτακτες περιστάσεις.

Ειδική αναφορά γίνεται στις κάρτες κάθε είδους και στο πώς μπορούν να φανούν χρήσιμες ή ιδιαίτερα δαπανηρές. «Αν υπάρχει ένα μικρό κενό και ξέρει κάποιος ότι μπορεί να το καλύψει τότε είναι συνετό να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα. Αν όμως τα επιτόκια υπερβαίνουν την αξία της αγοράς, τότε η χρήση της στοιχίζει.

Η κάρτα μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο οικογενειακού προϋπολογισμού, όταν βοηθά στην αποπληρωμή μιας αγοράς με δόσεις, όταν παρέχει μια χρηματοροή που μπορεί κανείς να καλύψει, όταν παρέχει πληροφόρηση για τα λεπτομερή έξοδα του μήνα, όταν διευκολύνει κάποιον που δεν είναι καλός στο να κρατά σημειώσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αυξήσει ένα χρέος όταν κανείς φορτώνει τα έξοδά του στην κάρτα χωρίς να μπορεί να τα καλύψει με τα μηνιαία του έσοδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τη λίστα των συμβουλών για έναν σωστό οικογενειακό προϋπολογισμό συμπληρώνουν οι, μερικές φορές, ασυνήθιστες, συστάσεις:

μην "κλέβετε" στον προϋπολογισμό σας,βάζετε ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους,ζήστε χαρούμενα με ένα πρόγραμμα,επανεξετάστε γιατί δουλεύετε και πώς ζείτε,σταματήστε να σκορπάτε χρήματα στον αέρα,σταματήστε να ψωνίζετε, χωρίς να σκέφτεστε,κάντε τις αγορές σας σε καταστήματα χονδρικής πώλησης ή εκπτωτικά μαγαζιά,εξοπλίστε το φαρμακείο σας,χαμηλώστε τον θερμοστάτη του σπιτιού και σβήστε μερικά φώτα,μονώστε το σπίτι σας,φυλάξτε τις αποδείξεις της πιστωτικής σας κάρτας,φτιάξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα πληρώνονται όλοι οι λογαριασμοί του σπιτιού,σεβαστείτε την ανάγκη των μελών της οικογένειάς σας για οικονομική ασφάλεια,φροντίστε να είστε απασχολημένοι μετά τη δουλειά, κάντε εθελοντισμό ή γυμναστική ώστε να ξοδεύετε λιγότερα,αποφύγετε τους ακριβούς φίλους,αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να κάνετε μια έρευνα για να βρείτε χαμηλότερες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ή στο τηλέφωνο,αξιοποιήστε τη δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής εξόφλησης λογαριασμών μέσω τραπέζης, κ.ά..

«Είναι εύκολο τελικά να οργανωθεί κανείς προσωπικά; είναι θέμα ταλέντου ή όχι;» είναι τα λογικά επακόλουθα ερωτήματα. Σε αυτά, ο Ευτύχης Μπλέτσας απαντά ότι «υπάρχουν τύποι ανθρώπων που είναι πιο αναλυτικοί και οργανωτικοί και έχουν, μάλιστα, κλίση και σε συγκεκριμένα επαγγέλματα».

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία γι αυτό και χρειάζεται εργαλεία και τρόπους σωστής διαχείρισης. «Οι οργανωτικοί άνθρωποι τα κάνουν αυτά ενστικτωδώς. Για τους υπόλοιπους, που δυσκολευόμαστε να οργανωθούμε είναι απαραίτητα κάποια εργαλεία. Μάλιστα η χρήση τους μπορεί να προκαλεί δυσκολία στην αρχή, όμως στη συνέχεια αυτοματοποιείται και γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνει κάποιος, ακριβώς όπως η οδήγηση!» επισημαίνει.

«Ξόδεψε λιγότερα, ζήσε καλύτερα»

«Ξόδεψε λιγότερα, ζήσε καλύτερα» είναι το σύνθημα που μεταφέρει και υπογραμμίζει ότι οι συμβουλές αυτές θα συνοδεύσουν τη διαδρομή κάθε ενδιαφερόμενου «πίσω στο δρόμο του ελέγχου των οικονομικών, της ανεξαρτησίας και της ισχυρής λήψης αποφάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Dj Avicii αυτοκτόνησε – Το επιβεβαίωσε η οικογένειά τουΟ Χάρι σπάει το πρωτόκολλο: Ζήτησε από τον Ουίλιαμ να γίνει κουμπάρος του"Κοινοί θνητοί" που με ένα γάμο έγιναν μέλη βασιλικών οικογενειώνΗ λατρεία του για την πριγκίπισσα Νταϊάνα τον οδήγησε στην υπερβολή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο