Συνάντηση σε θερμό κλίμα είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση.
«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.
Αμέσως μετά τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αλέξης Τσίπρας σε Γιούνκερ: Είναι η τελευταία σας επίσκεψη στην μνημονιακή Ελλάδα
Αυτή είναι η τελευταία επίσκεψη του Ζ.Κ.Γιουνκέρ στην μνημονιακή Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα. Η Ελλάδα πέτυχε να μείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση διεκδίκησε και πετυχαίνει να παραμείνει η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και να προχωρήσει σε μια πλειάδα μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν τα εχέγγυα για να μην γυρίσουμε πίσω. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους για την έξοδό μας από τα μνημόνια», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση για των μέτρων που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους». «Πιστεύω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής Οικονομίας».
Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και το ολοκλήρωσαν επιτυχώς.
«Με τις ενέργειες της δικής μας διακυβέρνησης», είπε ο Πρωθυπουργός «αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας». Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας, αλλά δεν σημαίνει ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια διαρκής προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε πως η επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα είναι η επόμενη ημέρα και της ευρωζώνης. «Οι προτάσεις της Κομισιόν πιστεύω ότι διαμορφώνουν αυτό τον κοινό τόπο, τις στηρίζουμε, έχουν κοινά σημεία με τις δικές μας προτάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν συζητήσαμε μόνο για την οικονομία», είπε ο Α. Τσίπρας. «Η Ευρώπη μπορεί να προασπίσει το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα έχει να παίξει κεντρικό ρόλο, όχι μόνο λόγω θέσης, αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού που στήριξε τις προσπάθειες για την προσφυγική κρίση, αλλά και με την προσπάθειά μας να βρεθεί λύση στο Κυπριακό και παραμένοντας αποφασιστικοί και ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση επικίνδυνων προκλήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο και χτίζοντας πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, επιχειρώντας για πρώτη φορά με τόσο αποφασιστικό τρόπο να βρούμε λύση με την ΠΓΔΜ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Γιούνκερ: Θα είμαι σύντομος, κάνει ζέστη και ιδρώνω πολύ
«Θα είμαι πιο σύντομος από τον πρωθυπουργό σας. Κάνει ζέστη και ιδρώνω πολύ και δεν θα πω αυτά που έχω να πω αργότερα στο κοινοβούλιο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Ποτέ δεν ήμουν οπαδός της τυφλής λιτότητας. Θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από το μνημόνιο να είναι σαφής".
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα
Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα, σήμερα, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την καθοριστικής σημασίας συμβολή του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, στην Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπως είπε. Και τον διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την συμβολή του.
Απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ σημείωσε «υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, κατ΄ουσίαν, υπερασπισθήκατε την ενότητα και τη συνοχή του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινό τόπο, ότι η Ελλάδα δεν νοείται το μέλλον της εκτός της Ε.Ε., αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την Ελλάδα, πέραν των άλλων και ως κοιτίδα και λίκνο του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
«Η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη Πατρίδα του, σημείωσε ότι ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, εκείνος παρέμεινε πιστός στον ελληνικό λαό.
«Η Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα έφευγε η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ. Και αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση μου και ως Προέδρου του Eurogroup, αλλά και ως Προέδρου στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι μάρτυρας αυτού, «γιατί κάθε φορά, που χρειάσθηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα πραγματικά το έπραξα και μπορεί να το διαβεβαιώσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μουΣτην Αθήνα ο Γιούνκερ – Ποιους θα συναντήσειΣάλος με "πραξικοπηματικό" διορισμό στενού συνεργάτη του ΓιούνκερΑυστηρό μήνυμα Γιούνκερ στην Τουρκία: "Είναι γελοίο να λέει πως οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί την απείλησαν"