Τις προθέσεις του Βερολίνου ενόψει και του αυριοανού Eurogroup όσον αφορά το θέμα του χρέους αλλά και της εποπτείας για την Ελλάδα αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsbllat.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαιτεί ισχυρή εποπτεία την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Ζητά, δε, ο μηχανισμός που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι συνδεδεμένος με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στα έγγραφα που έχει συντάξει η γερμανική πλευρά και επικαλείται η γερμανική εφημερίδα προβλέπεται και «αυτόματο φρένο», διακοπή, δηλαδή, των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο».
«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της για την εξυπηρέτηση του χρέους της» ξεκαθαρίζεται σε άλλο σημείο αναφερόμενο στη γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Οπως αποκαλύπτει 18σέλιδο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, η Κομισιόν προτείνει να χορηγείται υπό όρους μόνο ένα μέρος της βοήθειας και συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, προτείνει να χορηγούνται κάθε χρόνο, από το 2019 ώς το 2022, από 950 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μικρότερα ποσά. Πρόκειται προφανώς για τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό, στον οποίο έκανε αναφορά προχθές σε συνέντευξή του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Στο σχετικό έγγραφό της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματός της με τον ESM. Προφανώς, όμως, για τη γερμανική κυβέρνηση κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό.
Από την άλλη μεριά, βεβαίως, όπως επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να εξαρτάται η ελάφρυνση του χρέους από προϋποθέσεις, γιατί έτσι δεν είναι σε θέση να συντάξει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητάς του. Αν τα μέτρα ελάφρυνσης δεν είναι δεδομένα, δεν μπορεί να τα εντάξει στο μοντέλο του. Με το ίδιο σκεπτικό αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά σε μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση και οι αγορές, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε απαγορευτικά ύψη.
Σενάριο παράτασης
Έτσι, η διαπραγματευτική μάχη προβλέπεται έντονη και το τέλος της αβέβαιο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί μιλούν πλέον για πιθανότητα παράτασης του προγράμματος. Παρότι δημοσίως διαψεύδεται κάθε τέτοια πρόταση, όπως αναφέρουν πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει αποκλεισθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης, αποτελεί μια ακόμη αφορμή για να συζητείται αυτό το ενδεχόμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Handelsblatt: "Παζάρια" Σολτς με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Handelsblatt: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει στο ΔΝΤ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!
ΔΝΤ για μείωση αφορολόγητου και συντάξεις
Handelsblatt: Αγώνας δρόμου για τα 88 προαπαιτούμενα σε 100 ημέρες