Αυτοδιοίκηση

Κατσιφάρας: Το συνέδριο δεν έδωσε απαντήσεις στο νέο μοντέλο Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης

Ο Απόστολος Κατσιφάρας σχολίασε το αποτέλεσμα του κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.

Το συνέδριο είχε τη σημασία του, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στο νέο μοντέλο Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος εστιάζει στο κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Αναφορικά με τον νέο εκλογικό σύστημα δηλώνει ότι προκειμένου να μην εκπέσει η Αυτοδιοίκηση σε ακυβερνησία, πρέπει να υπάρξουν αντίβαρα στο σύστημα της απλής αναλογικής.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κατσιφάρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μ. Δεληθανάση:

Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για το συνέδριο και για την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Απ: Το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ είχε τη σημασία του, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις στο νέο μοντέλο Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Σχέδιο νόμου δεν έχουμε, για να ξέρουμε σε ποια βάση συζητάμε. Η μεγάλη πρόκληση είναι η Αυτοδιοίκηση που χρειάζεται η Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια, που θα ενισχύει τη δημοκρατία, τη θεσμική λειτουργία, τη συμμετοχή, τον πολίτη και την ανάπτυξη. Το μεγάλο διακύβευμα στο β’ βαθμό είναι η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις. Θα πρέπει να δούμε το θεσμικό πλαίσιο του νέου νόμου, να έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο και να καταθέσουμε την πρότασή μας. Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, δεν ξέρουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης. Ένα αναλογικότερο σύστημα, με καλύτερη εκπροσώπηση της λαϊκής βούλησης θα μπορούσε πραγματικά να είναι απάντηση προς το μέλλον. Αλλά δεν θέλουμε την ακυβερνησία. Γι αυτό θέλουμε αναλογικότερο σύστημα με αντίβαρα. Με άλλα λόγια, το θέμα του εκλογικού νόμου είναι ανοικτό.

Ερ: Στην ομιλία σας αναφερθήκατε στο θέμα της α’ κατοικίας…

Απ: Προσωπικά, και ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης θέτω δυο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να θωρακίσουμε την οικογενειακή στέγη μέσα από το Σύνταγμά μας. Το δεύτερο είναι να ξαναμιλήσουμε για τα δημόσια και συλλογικά αγαθά, καθώς με την κρίση οι ανισότητες διευρύνθηκαν. Μια άλλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι το μοντέλο εργασίας, που αφορά στον κατώτατο μισθό, τη μερική απασχόληση, πως θα δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά για έναν αξιοπρεπές μοντέλο εργασίας.

Ερ: Πείτε μας για το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

Απ: Ως Περιφέρεια έχουμε ένα πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχεδιασμένο καλά και στοχευμένο. Περνάμε την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία μέσα από την προσέγγιση έξυπνης εξειδίκευσης, έρευνας και καινοτομίας. Έχουμε ήδη ενταγμένες επιχειρήσεις. Ολοκληρώσαμε την προκήρυξη για τα προηγμένα υλικά και την μικροηλεκτρονική. Ακολουθούν τα ενεργειακά, για τα οποία είμαστε στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων και μετά έρχονται άλλες τρεις προτεραιότητες, τουρισμός, αγροτική οικονομία και πολιτισμός.

Έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικότητας πάνω σε ένα πλαίσιο αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και με συνένωση δυνάμεων της επιχειρηματικότητας, των πανεπιστήμιων, των ερευνητικών ιδρυμάτων, του ΣΕΒ, των μεταποιητικών μονάδων. Έχουμε δημιουργήσει ένα τραπέζι συνεννόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των θεσμικών, παραγωγικών και επιστημονικών εταίρων. Το πρόγραμμα θα μας δώσει απαντήσεις για τη βελτίωση του ΑΕΠ και θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρένα Δούρου: Το συνέδριο δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσειςΓιώργος Πατούλης: Προσλήφθηκαν μόλις 1 στους 10 συμβασιούχους-”παρατασιούχους”Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Δεύτερη παραίτηση λόγω της πώλησης λιγνιτικών μονάδωνΠεριφέρεια Αττικής: Διαδικτυακή εκστρατεία της για το Μουσειακό Κέντρο Πολιτιστικών Προϊόντων (vid)