Πολιτισμός

Η Στέφανι Τσάκωνα αποκλειστικά στο www.pagenews.gr

Η Στέφανι Τσάκωνα μιλάει αποκλειστικά στο www.pagenews.gr: "Η ψυχή μας είναι εκείνη που «βαραίνει σε αξία» στη ζυγαριά της ζωής".

Το www.pagenews.gr βρέθηκε στο Olvio στην παράσταση «Περί σώματος». Όπως είναι αντιληπτό και από τον τίτλο πραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα, τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, την ντροπή, την ομορφιά, την ασχήμια και το γήρας. Το δε κύκλο της ζωής τον αντιλαμβάνεται ο θεατής μέσα από μια μείξη εικόνων που συμπεριλαμβάνει χορό, κίνηση και λόγο.

Λόγω της θεματικής, της εξαιρετικής προσέγγισης αλλά και της ερμηνείας μετά το πέρας της παράστασης συνάντησα τη Στέφανι Τσάκωνα που αποτελεί τον ιθύνων νου αφού τόσο η σύλληψη η χορογραφία και η σκηνοθεσία της ανήκουν. Μια ωραία κουβέντα ξεκίνησε που αποτέλεσε και αφορμή για τη συνέντευξή μας. Ελπίζουμε να την απολαύσετε και να δείτε την παράσταση γιατί αξίζει πραγματικά!

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Σε βρίσκουμε στην παράσταση «Περί σώματος», στο Olvio που πραγματεύεται τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου και τη φυσική φθορά. Πρόκειται γι’ ένα ευαίσθητο θέμα που ελάχιστοι άνθρωποι αποδέχονται και είναι συμφιλιωμένοι. Πώς περνάς στο θεατή εικόνες και μηνύματα ώστε και να τα κατανοήσει και να είναι εύπεπτα;

Προσπάθησα να αποδώσω τον κύκλο της ζωής και τη φυσική φθορά του ανθρώπινου σώματος μ’ έναν ποιητικό τρόπο. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να μην είναι συμφιλιωμένος με την φθαρτότητα, όμως η παράσταση προσκαλεί τον θεατή να λυτρωθεί μέσα από τις σκηνές της.

O χορός αφορμάται από τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου να δηλώσει τους φόβους του, να εκφράσει το θαμμένο πάθος και κυρίως να επικοινωνήσει με τους γύρω του τα συναισθήματά του, προκειμένου το σώμα να αντικαταστήσει το λόγο. Ποιο είναι το χορογραφικό και σκηνοθετικό τέχνασα που χρησιμοποίησες;

Χρησιμοποίησα σύγχρονο χορό, butoh, αυτοσχεδιασμό, ποιητικό λόγο, αλλά και μία προσωπική κινησιολογική κατεύθυνση που χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια είτε στις διδασκαλίες μου, είτε στις solo performances που έχω παρουσιάσει στο παρελθόν.

Ποια ήταν η δική σου έμπνευση και ανάγκη για να δημιουργήσεις την εν λόγω παράσταση;

Το έργο αυτό το δουλεύω μέσα μου, πολλά χρόνια. Είμαι χορεύτρια και χορογράφος και το ανθρώπινο σώμα υπήρξε και είναι πάντα η αφετηρία της έκφρασης μου. Μέσα από τα όριά του, τις αδυναμίες και τις δυνάμεις του, το ανεξήγητο και ανεξερεύνητο μέρος του, αλλά και μέσα από την παρατήρηση άλλων σωμάτων που έχω την τύχη ως καθηγήτρια κίνησης και χορού να παρακολουθώ, εμπνεύστηκα και συνεχίζω να εμπνέομαι. Είναι το εργαλείο για να κατανοήσω το μυστήριο της ζωής.

Η τέχνη αποτελεί τον καταλύτη που μειώνει τις ψυχολογικές άμυνες και ενισχύει τη δυνατότητα του ανθρώπου να εκφραστεί προκειμένου να βγάλει ο κάθε ένας από εμάς τον καλύτερο του εαυτό. Στην πράξη πώς μπορούμε να παρακινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους γύρω μας προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η τέχνη είναι δρόμος προς την ελευθερία. Όποιος αισθάνεται αυτήν την ανάγκη, θα ψάξει να βρει είτε τους καλλιτέχνες που τον εκφράζουν, είτε τους δασκάλους που θα τον οδηγήσουν προς τα εκεί.

Στέφανι έχεις ένα πολύ «δυνατό» βιογραφικό με περισσότερα προσόντα σε σχέση με όσα μπορεί να αποδώσει σ’ ένα δημιουργό η χώρα μας. Σου στοιχίζει περισσότερο πρακτικά ή συναισθηματικά;

Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό που λες. Έχω ένα καλό βιογραφικό, πλούσιο σε εμπειρίες. Συγνώμη, αλλά δεν κατανοώ την ερώτηση.

Ο άνθρωπος είναι ένα Ον αθάνατο που έχει νου, ψυχισμό, ζωτικότητα και βιολογική ύπαρξη. Πώς μπορούμε κατά την άποψή σου να μην αποκοπούμε από την ψυχή μας και συγχρόνως να βιώσουμε ομαλά τη φυσιολογική φθορά του εαυτού μας;

Η ψυχή μας είναι εκείνη που «βαραίνει σε αξία» στη ζυγαριά της ζωής. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, τότε όλα τα εξωτερικά φαινόμενα φθοράς θα μας φαίνονται αβάσταχτα.

Ο ανώτερος εαυτός μας μάς προτρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για όσα υπάρχουν στη ζωή μας και να μην απαξιώνουμε την καθημερινότητά μας. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι μας μιλάει ο ανώτερος εαυτός μας και να τα βρούμε με το μέσα μας;

Ο ανώτερος εαυτός είναι το θεϊκό σύστημα αξιών μας. Οι δυσκολίες της ζωής είναι εκεί για να μας δείξουν, το πώς να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο το θείο κομμάτι μέσα μας. Κι όταν συμβαίνει αυτό απλά το γνωρίζουμε.

Στέφανι, στην παρούσα φάση της ζωής σου σε γεμίζει περισσότερο η διδαχή του χορού, η χορογραφία, η σκηνοθεσία ή η γραφή;

Η χορογραφία, ίσως γιατί είχα καιρό να ασχοληθώ μαζί της.

Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησής μου πού ακουμπάνε και συνενώνονται όλα τα παραπάνω μεταξύ τους;

Παντού. Είναι αλληλένδετα. Το ένα με βοηθάει στο άλλο, στο να αισθάνομαι πως είναι πιο ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα. Ακόμα και η ιδιότητά μου ως dj, μπορώ να σας πω ότι συνδέεται μ’ όλα αυτά.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας που να τους αναπτερώσει το ηθικό;

Να αγαπήσουν περισσότερο το σώμα τους, ως έκφραση της ζωής. Να το φροντίζουν με αγάπη και να μην επηρεάζονται από τον τρόπο που πλασάρονται τα πρότυπα μέσα από τα ΜΜΕ. Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής και του πνεύματός μας!

Υπάρχουν άλλα ανακοινώσιμα σχέδια;

Μετά την πρεμιέρα του «Περί σώματος» θα επιμεληθώ τις χορογραφίες σε μία επίδειξη μόδας του 4casting στο Μέγαρο Αμαλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο