«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον "Κλεισθένη"» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ενώ προηγουμένως τόνισε: «Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον «Καλλικράτη», και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».
Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας τους οποίους, όπως υποστήριξε, «τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου. Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών, διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας. Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες, η αδυναμία να παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές».
Η κ. Γεννηματά διαφώνησε και με τη χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες της.
Ξεκαθάρισε εμφατικά ότι συνιστά κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. «Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου» υπογράμμισε.
Υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» καθώς, όπως είπε, αποτέλεσε βάση για μια Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης, την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή, την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.
Επέκρινε την κυβέρνηση πως αντιμετώπισε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ως «μνημονιακός θεσμός» και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, ενώ σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας.
«Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά για “δημοκρατία”, για “διαφάνεια”, αλλά νόμο δεν έχουμε δει ακόμη. Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Θα με ρωτήσει κάποιος. Και αυτό είναι κακό;
»Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του . Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις» υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:
Το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Ο ισχυρός δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.Με βάση την αρχή της επικουρικότητας . Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών. Η μη υλοποίηση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται κυρώσεις.Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας συνεπάγεται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης. Πρότεινε 7 ζητήματα για διάλογο με στόχο την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φώτης Κουβέλης για Έλληνες στρατιωτικούς: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια αποφυλάκισης
Με σκάφος του λιμενικού ο Τσίπρας στην Τήλο (pics)Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών – Στην Τήλο ο Τσίπρας, στην Τήνο ο ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑ σε Σπυράκη: "Ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο ψέμα τα περί έντιμης ΝΔ"