Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στην καθυστέρηση από το υπουργείο Εσωτερικών της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».
Μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο, τόνισε πως «δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση». Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας. Επίσης, ανάφερε ότι «κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση αντιλαμβανόμαστε με εντελώς διαφορετικό τρόπο την έννοια της μεταρρύθμισης. Για μας μεταρρύθμιση δεν είναι η απλή αναλογική. Για μας μεταρρύθμιση δεν είναι η αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Δεν είναι μεταρρύθμιση να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια εκλογές, αντί για πέντε» σημείωσε.
Για την περίπτωση που εφαρμοστεί η απλή αναλογική ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκτίμησε πως οι δήμοι από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, με στόχο «στη συνέχεια να έρθει το κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, που δεν είναι άλλη από το να υποκαταστήσει τις αποδυναμωμένες αιρετές διοικήσεις των δήμων, από τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς. Μάλιστα, αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί, από την αδυναμία διοίκησης των δήμων».
Ο κ. Πατούλης, σημείωσε ότι η αναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις-τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ στα συνέδρια της, και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος. Επίσης, υπογράμμισε πως απαιτείται μεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το κεντρικό κράτος προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση, η λειτουργία ενός μικρού, ευέλικτου, με στρατηγικό χαρακτήρα, κεντρικού κράτους, η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικότητας, η απόδοση στην Αυτοδιοίκηση του 8% των πόρων του ΑΕΠ, φορολογική αποκέντρωση, να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να έχουν οι δήμοι τον πρώτο λόγο στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους κ.ά..
«Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται» επισήμανε ο κ. Πατούλης και επικαλούμενος τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις, όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, υπενθύμισε ότι η αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού αποκλείστηκε από την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιώργος Πατούλης: Στήριξη και φέτος του Μαραθωνίου City Challenge
Διανομή νωπών προϊόντων για δικαιούχους ΤΕΒΑ από το Δ. Θεσσαλονίκης
Υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Αηδονόπουλος
Μητσοτάκης: "Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική"