Ήταν το πρωί της 17ης Απριλίου του 2012, όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος! Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Πώς να μιλήσει κάποιος για τον Δημήτρη Μητροπάνο, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές, που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα;
Εκπληκτική φωνή, αξεπέραστο ταλέντο, λεβέντικα ζεϊμπέκικα μα πάνω απ΄ όλα ένας σεμνός άνθρωπος, που ουδέποτε απασχόλησε τα μέσα. Είχε περισσότερα από 40 χρόνια στην ελληνική σκηνή, χρόνια γεμάτα επιτυχίες, γεμάτα συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα.
Το www.pagenews.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του και της καριέρας του.
Οι συνθήκες ανέχειας του έδειξαν το δρόμο της εργασίας από μικρή ηλικία. Τα καλοκαίρια δούλευε ως γκαρσόνι ή έκοβε ξύλα, για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι του. Η μητέρα του προσπαθούσε να τα φέρει εις πέρας φτιάχνοντας φλοκάτες. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ήρθε, όταν τέλειωσε την Γ’ γυμνασίου! Αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε στις μετέπειτα συνεντεύξεις του, αυτό ήταν κάτι που τον δυσκόλεψε πολύ! Λίγο η προφορά, λίγο ο χαρακτηρισμός «Βλάχος» οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές.
Στο σχολείο είναι πολύ καλός μαθητής, αλλά δεν τον ενδιαφέρει και πολύ, γιατί η μεγάλη του αγάπη είναι το τραγούδι! Και η ευκαιρία για να πραγματοποιήσει το όνειρό του έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει!
Η εταιρεία του θείου του κάνει έναν χορό στο κέντρο «Πλακιώτικο σαλόνι». Τον ανεβάζουν στο πάλκο για να τραγουδήσει… Ανάμεσα στο κοινό βρίσκεται ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
«Εσύ, πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω στην Κολούμπια» του λέει. Στη συνέχεια συναντά τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γιώργο Ζαμπέτα! Αυτές οι δύο γνωριμίες είναι καταλυτικές για την πορεία του.
Κάπως έτσι, αρχίζει και η διαδρομή προς την κορυφή… Τραγουδάει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Μαρινέλλα.Ερμήνευσε αναρίθμητα τραγούδια, σπουδαίων δημιουργών και τα περισσότερα έγιναν μεγάλες επιτυχίες, γράφοντας την δική τους ιστορία! Ο Δημήτρης Μητροπάνος, παρά το τεράστιο καλλιτεχνικό του εκτόπισμα και την μεγάλη αποδοχή του κόσμου, ήταν όχι μόνο ακριβοθώρητος αλλά και αθόρυβος. Σπάνια παραχωρούσε συνεντεύξεις και ποτέ δεν έδινε λαβές για σχόλια!
Δεν μίλησε ακόμα και όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του, το 2005. Χάθηκε από το μουσικό προσκήνιο για τέσσερα χρόνια και έμεινε με την οικογένειά του αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή!
Αργότερα, όταν ήταν και πάλι υγιής, δήλωσε ότι η περιπέτεια της υγείας του άρχισε από τον σταφυλόκοκκο. Ακολούθησε μια ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για 60 ημέρες, γεγονός που του κατέστρεψε τα νεφρά! Η αδερφή του ήταν εκείνη που τον έσωσε, προσφέροντας το νεφρό της! Η λύτρωση ήρθε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι.
Πήρε δύναμη από τις τρεις γυναίκες της ζωής του, την σύζυγό του Βένια, και τις δύο κόρες του, την Μυρσίνη και την Αναστασία. Και ο Δημήτρης Μητροπάνος επέστρεψε στη μουσική σκηνή και τα άφησε όλα πίσω του, διαψεύδοντας όλους όσοι διέρρεαν ότι αποχωρεί από την μουσική! Και είχε πολλά να προσφέρει ακόμα! Αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια… Στις 11:00 το πρωί της 17ης Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων. Αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα! Ήταν μόλις 64 ετών…
Το όνομά του πέρασε στη σφαίρα του μύθου ενώ τα τραγούδια του ήταν το μεγαλύτερο κληροδότημά του σε όλους εκείνους που τον λάτρεψαν!
Η αγάπη του για τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο
Η σχέση τού Μητροπάνου με το ποδόσφαιρο ήταν ξεχωριστή. Είχε συνδέσει τη ζωή του με το λαϊκότερο άθλημα, έχοντας μάλιστα την πεποίθηση πως το τραγούδι και το ποδόσφαιρο εκφράζουν ουσιαστικά τον λαό και μπορούν να συμπράξουν και να λειτουργήσουν υπέρ του.
Ένας από τους επώνυμους οπαδούς τού Ολυμπιακού, δεν μπήκε ποτέ στη λογική τής εμπορευματοποίησης του αθλήματος. Μάλιστα, είχε μείνει έξω από την καμπάνια που είχε αρχίσει ο Σωκράτης Κόκκαλης, με την εγγραφή μελών στον σύλλογο το 2003. Την εποχή που είχε έρθει στην Ελλάδα ακόμα και ο Μαραντόνα προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες με την κάρτα-μέλους τού Ολυμπιακού, ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ήδη μέλος τού Αστέρα 2004. Μίας μικρής, ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου από την Καισαριανή, που ταύτιζε τις δράσεις της με τις απόψεις του για το άθλημα. Μάλιστα, υπέγραψε την εγγραφή του μετά από μία συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή, στο Ηρώδειο, παρουσία του τότε προέδρου τής ομάδας, Νίκου Μάλλιαρη, του Νίκου Σαργκάνη και άλλων διεθνών ποδοσφαιριστών.
Μπορεί να ήταν δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού, αλλά στις 7 Μαρτίου του 1980 σε ένα φιλικό που είχε γίνει στο Χαριλάου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και αθλητικογράφους, ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε φορέσει τη φανέλα του Άρη…
Ο αείμνηστος τραγουδιστής, εκ των κορυφαίων Ελλήνων όλων των εποχών, είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι, με τη… διαιτητή του αγώνα Βίκυ Μοσχολιού να τον αποβάλει μάλιστα, θέλοντας να πικάρει τον συνάδελφό της στα όρια της πλάκας!
Στη φωτογραφία φαίνεται από αριστερά προς δεξιά ο Μητροπάνος, ο Μπάμπης Ξανθόπουλος, η Βίκυ Μοσχολιού και ο δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς και τη σκότωσαν οι πλούσιοι – Ποια ήταν η "Ρόζα" του Μητροπάνου (vid)Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόναλντ Λι ΕρμιΟ Γουάινσταϊν στην κορυφή των Βραβείων Πούλιτζερ (pics)Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στην Ελλάδα