Υγεία

Εγχειρήσεις σε 3D μοντέλα ανθρωπίνων οργάνων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο εξωτερικό.

Οι εφαρμογές τρισδιάστατων εκτυπώσεων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μοντέλων κτιρίων, μπαίνουν και στον τομέα της χειρουργικής. Μάλιστα, σε λίγους μήνες αναμένεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να σχεδιαστούν πάνω σε τρισδιάστατα μοντέλα ανθρωπίνων οργάνων (ήπατος και χοληφόρων) δύσκολες επεμβάσεις, οι οποίες, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν σε ασθενείς.

Πρόκειται για μια καινοτομία, διεπιστημονικού χαρακτήρα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο "Τρισδιάστατη μοντελοποίηση ανθρώπινων οργάνων εσωτερικού σώματος για χειρουργικούς σκοπούς", και οι πρώτοι ασθενείς με διαγνωσμένο ηπατικό όγκο θα αντιμετωπιστούν στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η χρήση τεχνικών ψηφιοποίησης, μοντελοποίησης και τρισδιάστατης αναπαραγωγής ηπατικών μοντέλων ασθενών, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες (όγκοι, κίρρωση κ.ά.), χρησιμοποιώντας έναν κοινό 3D εκτυπωτή και τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στις 13 Απριλίου, από τον αναπληρωτή καθηγητή της Α’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Γιώργο Τσουλφά.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσουλφάς, η μέθοδος βασίζεται στη συλλογή δεδομένων από αξονικές τομογραφίες ασθενών με όγκο του ήπατος, στη μεταφορά σε τρισδιάστατο εκτυπωτή των δεδομένων αυτών με λογισμικό, που έχουν δημιουργήσει επιστήμονες του τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, και στη συνέχεια στην τρισδιάστατη εκτύπωση του συγκεκριμένου οργάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουλφά, η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο εξωτερικό, στους τομείς της νευροχειρουργικής και της ορθοπαιδικής, αλλά στον τομέα της χειρουργικής του ήπατος είναι από τις πρώτες φορές που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και η πρώτη φορά στην Ελλάδα.

"Μέχρι σήμερα, η προσέγγιση των ιατρών στηρίζεται στην εκτίμηση της βλάβης σε επίπεδες εικόνες τομογραφιών με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Ίσως το πιο σημαντικό στην καινοτόμα αυτή μέθοδο είναι ο ευρύς κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος που θα έχει η εφαρμογή 3D εκτύπωσης για θεραπευτικούς σκοπούς" αναφέρει ο κ. Τσουλφάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολλανδία: Άνοιξε η πρώτη τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα

Synchronos Alpha: Το πρώτο ρολόι από 3D εκτυπωτή (vid)