Ελλάδα

Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ: Τουρκία και Γερμανία οι μεγαλύτερες απειλές για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Τουρκία και η Γερμανία φαίνεται πως θεωρούνται οι χώρες που απειλούν περισσότερο την Ελλάδα, ενώ η Ρωσία φέρεται ως ο καλύτερός σύμμαχός μας

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να δεχτεί καμία ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκαν από το Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Τουρκία και η Γερμανία φαίνεται πως θεωρούνται οι χώρες που απειλούν περισσότερο την Ελλάδα, ενώ η Ρωσία φέρεται ως ο καλύτερός σύμμαχός μας στο «πολύ σημαντικό ζήτημα» της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια χώρα θα θεωρούσατε απειλή για την Ελλάδα», το 33,5% απαντά «καμία», το 50,5% την Τουρκία, το 4,5% την Γερμανία, ενώ η πΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως «απειλή» από το 2,5%. Η Ρωσία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που δεν ανησυχούν καθόλου τους Έλληνες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία χαρακτηρίζονται μικρότερη απειλή από την πΓΔΜ. Τα ποσοστά αυτά είναι σχετικά σταθερά σε σύγκριση με αυτά της αντίστοιχης δημοσκόπησης του 2016. 

Μόνη εξαίρεση το ποσοστό που αφορά τη Γερμανία, καθώς το 2016 το 7,5% των ερωτηθέντων είχε χαρακτηρίσει τη χώρα της Άγγελα Μέρκελ ως «απειλή» για την Ελλάδα.

Στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι 65% των Ελλήνων θεωρεί τη λύση του ονόματος ως «πολύ σημαντικό ζήτημα».

Ωστόσο, το 71,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, ενώ το 22,5% απάντησε ότι θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία.

Συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, η δημοσκόπηση αποτυπώνει μεγάλη αύξηση σε όσους απορρίπτουν μια σύνθετη ονομασία. Το 2016 το 57% των ερωτηθέντων τάσσονταν αρνητικά σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» ενώ το 38% φερόταν διατεθειμένο να δεχτεί μια σύνθετη ονομασία.

Ολόκληρη η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι διαθέσιμη εδώ.