Η ευφυΐα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους παράγοντες που κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Όμως φαίνεται ότι είναι και από τους παράγοντες που την κάνουν μεγαλύτερη, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ευφυέστεροι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ της υψηλής νοημοσύνης και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, όμως η συσχέτιση πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες που συνδέονται με το υψηλό IQ. Όσοι πετυχαίνουν υψηλά σκορ σε τεστ νοημοσύνης είναι πιθανότερο να έχουν αποκτήσεις πανεπιστημιακό πτυχίο και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, για παράδειγμα, δύο παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να ζήσει κάποιος μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Τώρα, μια ενδελεχής μελέτη ενίσχυσε τη θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι τα άτομα με υψηλό IQ είναι και εγγενώς υγιέστερα.
Έρευνες που διεξήχθησαν σε όλη τη Σκωτία κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 κατέγραψαν τα αποτελέσματα από τεστ νοημοσύνης που έγιναν σχεδόν σε κάθε 11χρονο παιδί. Από τους συμμετέχοντες στη Σκωτική Έρευνα Νοημοσύνης του 1947, εξετάστηκαν 33.536 άντρες και 32.229 γυναίκες.
Μια ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία της Catherine Calvin, καθηγήτριας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέλυσε τις αιτίες θανάτου σε εκείνο το ηλικιακό γκρουπ για να διαπιστώσει εάν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της παιδικής νοημοσύνης και του χρόνου ζωής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μία: Αφού υπολογίστηκαν παράγοντες, όπως το υψηλότερο εισόδημα και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παιδική νοημοσύνη συνδέεται αντιστρόφως με όλες τις σημαντικές αιτίες θανάτου. Όσο υψηλότερο το IQ, τόσο μικρότερη η πιθανότητα θανάτου, από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες.
Βρέθηκαν ιδιαίτερα ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της χαμηλότερης νοημοσύνης και αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων, όπως και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των αποτελεσμάτων της νοημοσύνης σε παιδική ηλικία και του θανάτου από τραυματισμούς, καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα, πεπτικές παθήσεις και άνοια.
Μια άλλη, ασθενέστερη σχέση διαπιστώθηκε μεταξύ του επιπέδου IQ σε παιδική ηλικία και της αυτοκτονίας, αλλά και τους καρκίνους που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί πρέπει να δουλεύουμε λιγότερο μετά τα 40
Βιταμίνη D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την "βιταμίνη του Ήλιου"Tο ταχύτερο delivery drone στον κόσμο μεταφέρει φάρμακαΛίπη και λιπαρά: Πόσο επιζήμια ή (και) ωφέλιμα είναι για τον οργανισμό