Κάποιοι που δεν έχουν απαλλαγεί από την αποικιακή νοοτροπία νομίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τους πολίτες της περίπου ως «αντικείμενα» προς μελέτη και εξερεύνηση. Ο βρετανικός Guardian ούτε λίγο ούτε πολύ οργανώνει για την Ελλάδα φτωχοτουρισμό! Καλεί δηλαδή Βρετανούς με γερό πορτοφόλι να έρθουν στην Ελλάδα και να δουν από κοντά πως τα βγάζουν πέρα οι ιθαγενείς. Με λίγα λόγια επιχειρεί να εμπορευτεί τον πόνο και την δυστυχία των φτωχοποιημένων Ελλήνων.
Με 2.500 αγγλικές λίρες μπορείς να κάνεις χάζι την δυστυχία των άλλων, ιθαγενών και προσφύγων που στοιβάζονται σε νησιά. Το ταξίδι που διοργάνωσε ο βρετανικός Guardian μαζί με την εταιρεία ταξιδιών Political Tours στην Ελλάδα δεν θα γίνει τελικά διότι υπήρξαν αντιδράσεις και οι Άγγλοι που ενδεχομένως το προγραμμάτιζαν θα αναγκαστούν προσωρινά να αφήσουν ανικανοποίητη την περιέργειά τους.
Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ειδησεογραφικού ομίλου Guardian στο ΣΚΑΪ σημείωσε: «Ο Guardian συνεργάζεται με την Political Tours για να προσφέρει πληροφοριακά ταξίδια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες για ανθρώπους που επιθυμούν να αναπτύξουν την κατανόηση που έχουν του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου σε αυτά τα μέρη. Κατόπιν σκέψης διακόπτουμε αυτό το πρόγραμμα ούτως ώστε να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας». Από δημοσίευση στις εφημερίδες παραθέτουμε το πρόγραμμα της περιήγησης των «φραγκάτων» Βρετανών που θα είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την δυστυχία των Ελλήνων και φυσικά να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσά της:
«Το πακέτο για Σάμο και Αθήνα, κόστους 2500 λιρών κατ άτομο (χωρίς πτήσεις) για διαμονή επτά νυχτών το Μάρτιο του 2019, περιλάμβανε την ευκαιρία συνάντησης με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, περιήγηση στη Σάμο από τοπικό δημοσιογράφο, πρόσβαση σε δημοσιογράφους, πολιτικούς , στελέχη ΜΚΟ και ειδικούς, επισκέψεις σε οινοποιείο και αμπέλι της Σάμου, επίσκεψη στο Σύνταγμα και συζήτηση εκεί για τις διαδηλώσεις που γίνονται με δημοσιογράφο και πρώην υπουργό (που δεν κατονομάζονται), «εξερεύνηση της οικονομικής κρίσης σε έναν μικρόκοσμο μέσα από προάστιο της Αθήνας και τις οργανώσεις αρωγής και τους δήμους που στηρίζουν τους πολίτες εν μέσω λιτότητας», επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά και συζήτηση για την προσφυγική κρίση με αξιωματούχους και οργανώσεις αρωγής καθώς και συναντήσεις με ντόπιες οικογένειες για να διαμορφώσουν οι επισκέπτες εικόνα για την ζωή τους».
Αντί για τους τσολιάδες με τους οποίους φωτογραφίζονται οι τουρίστες στο Σύνταγμα οι καθημαγμένοι από την οικονομική κρίση πολίτες και οι πρόσφυγες που υποφέρουν στα νησιά. Αντί για αναμνηστικά κάτω από την Ακρόπολη φωτογραφίες ανάμεσα σε άστεγους και διαδηλωτές. Φολκλόρ η ανθρώπινη δυστυχία στον καιρό των μνημονίων. Μια φορά αποικιοκράτες για πάντα αποικιοκράτες στην αντίληψη.