Video

Το “διπλό ταμπλό” του Ερντογάν και η επαναπροσέγγιση του ισχυρού Πούτιν

Η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα και υποδοχή του μάλιστα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ερωτηματικά. Ενδεχομένως και ανησυχία. Το διπλό παιχνίδι Ερτνογάν με την Δύση και τη Ρωσία ωστόσο, δεν αναιρεί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές, ότι το πάνω χέρι σε αυτή τη σχέση το έχει ο Πούτιν. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Παρά το ότι -φαινομενικά- απομακρύνεται από τη Δύση, ο Ερντογάν δείχνει να παίζει ένα διπλό παιχνίδι, καθώς χρησιμοποιεί το "φλερτ" με τη Ρωσία και τον Πούτιν προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Δύση για θέματα που τον αφορούν, όπως το προσφυγικό. 

"Φαινομενικά", γιατί ο Ερντογάν δεν έχει λόγους να ξεκόψει από την Δύση, ειδικά δε από την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αλλά επιδίδεται σε όλες αυτές τις επαφές με την Μόσχα για να δημιουργήσει ανασφάλεια στη Δύση, γνωρίζοντας ότι ΗΠΑ και ΕΕ δεν μπορουν να αγνοήσουν την γεωστρατηγική θέση της χώρας του για μια σειρά από ζητήματα από τη Μέση Ανατολή ως το μεταναστευτικό. 

Η Δύση έχει πολλάκις εκφράσει την ανησυχία της για τις ρωσοτουρκικές επαφές, αρχής γενομένης από πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν οι δυο χώρες συμφώνησαν για την αγορά -από την πλευρά της πρώτης- των S-400, ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που αφενός ενισχύει την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, κι αφετέρου μεγαλώνει το δίλημμα ασφαλείας στα γειτονικά της Τουρκίας κράτη, όπως η Ελλάδα. 

Από την άλλη η ρωσοτουρκική προσέγγιση είναι θεαματική, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δυόμισι χρόνια, τον Νοέμβριο του 2015, ένα ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από τουρκικά F-16 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, φέρνοντας τις δύο χώρες στο χείλος της πολεμικής σύρραξης.

Όπως σημειώνουν εξάλλου κορυφαίοι διεθνολόγοι, οι διαφορές μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας παραμένουν σε ζητήματα όπως το Κυπριακό ή το πρόβλημα της Κριμαίας. Ωστόσο, Πούτιν και Ερντογάν κατόρθωσαν να διαχωρίσουν αυτά τα προβλήματα από εκείνα στα οποία έχουν κοινά συμφέροντα.

Τρανή απόδειξη, το ότι η Τουρκία αρνήθηκε πριν ένα μήνα να ακολουθήσει τις χώρες της Δύσης που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες για την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στη νότια Αγγλία. 

Τελευταία υπενθύμιση ωστόσο ότι τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Πούτιν ακολουθούν κατά γράμμα τη ρήση «τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα».

Η αρθρογράφος Μπαρτσίν Γινάντς της Hurriyet Daily News βέβαια σημειώνει πόσο αναντίστοιχο είναι το "φλερτ” Ρωσίας-Τουρκίας με τις τουρκικές προτεραιότητες, καθώς "η Τουρκία πέφτει στην παγίδα της Ρωσίας”, όπως γράφει.

Κι όντως, το πάνω χέρι στη σχέση Ερντογάν-Πούτιν το έχει ο Πούτιν καθώς ελέγχει ενεργειακά την Τουρκία σε βαθμό εξάρτησης, ενώ η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των τουρκικών εισαγωγών.

Αντιθέτως, η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται καν στον κατάλογο των δέκα πρώτων προορισμών των τουρκικών εξαγωγών, ο οποίος συγκροτείται αποκλειστικά από δυτικές χώρες, που πλέον βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε κακό επίπεδο σχέσεων με την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πούτιν: Προτεραιότητά μας η παράδοση των S-400 στην Άγκυρα

Ο Σουλτάνος και ο Τσάρος (pics &vids)

Τουρκία – ΕΕ: Στον "αέρα" η συμφωνία για το προσφυγικό

Times: Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί όλο τον κόσμο