Γεύση

Πασχαλινό τσουρέκι: Η πιο αφράτη συνταγή

Το πασχαλινό τσουρέκι δεν μπορεί να λείπει από το εορταστικό τραπέζι.

Το τσουρέκι του Πάσχα είναι το σήμα κατατεθέν για τη Μεγάλη Εβδομάδα σε όλα τα ελληνικά σπίτια. ​

Υλικά συνταγής

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250γρ. βούτυρο

350γρ. ζάχαρη

5 αυγά

½ φλιτζ. γάλα χλιαρό

1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

2 κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη

80γρ. μαγιά νωπή

6 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά

1-2 κόκκινα αυγά

Διαδικασία συνταγής

Διαλύουμε σε μπολ την μαγιά μέσα στο γάλα και προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και αλάτι.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε δωμάτιο με θερμοκρασία περίπου 30 °C. Σε άλλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, το γλυκάνισο και τη μαστίχα.

Χτυπάμε σε μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι.

Έπειτα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μισό στο αλεύρι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε αρκετή ώρα πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί (οι νοικοκυρές την σκεπάζουν με καθαρή πετσέτα και από πάνω με κουβέρτες για να έχει πολύ ζέστη) για 1 ώρα.

Έπειτα, ξαναζυμώνουμε χρησιμοποιώντας και το υπόλοιπο βούτυρο.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί ξανά για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Παίρνουμε 3 κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε σε φιτίλια και πλέκουμε πλεξούδες. Τα τυλίγουμε σε κουλούρα και στο κέντρο βάζουμε το αυγό. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τα αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45 λεπτά.

Αν σας περισσέψει τσουρέκι, χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε μια "ανοιξιάτικη πουτίγκα".

Όλες οι γευστικές συνταγές στο Cooklos.gr