Μια νέα κατηγορία συνθετικών αντιβιοτικών ικανών να καταστρέψουν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια ανακάλυψε ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Ελευθέριος Μυλωνάκης και η ομάδα του. Το αντιβιοτικό αυτό ενδέχεται να είναι η απάντηση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής των ανθεκτικών στα φάρμακα “superbugs”, τα οποία έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα ως παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ελευθέριος Μυλωνάκης, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στα νοσοκομεία του Rhode Island και Miriam της Lifespan, περιέγραψε τη βαρύτητα των superbugs, επικαλούμενος μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι “μέχρι το 2050, τα superbugs θα ξεπεράσουν τον καρκίνο ως παγκόσμιος φονιάς νούμερο ένα . Αυτή είναι μια τρομακτική κατάσταση. Επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο τα άτομα στο νοσοκομείο ή τους πολύ άρρωστους ή τους ηλικιωμένους”.
Το MRSA είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο μικρόβιο που είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί, επειδή πολλά στελέχη του έχουν πια αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να “κάνει θραύση” στα νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Η ανακάλυψη δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους νέα απολύτως αναγκαία όπλα στον πόλεμο εναντίον αυτών των υπερ-μικροβίων.
“Είναι θέμα μαθηματικών” λέει ο Μυλωνάκης, “Τα μικρόβια χρειάζονται κατά μέσο όρο δύο χρόνια για να αναπτύξουν αντιστάσεις στα αντιβιοτικά. Χρειαζόμαστε περισσότερα από 10 με 15 χρόνια δουλειάς για να περάσουμε στις κλινικές δοκιμές ένα φάρμακο”.
Η δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, περιγράφει δύο νέες συνθετικές ουσίες που, όπως έδειξαν τα πειράματα σε σκουλήκια και ποντίκια, μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου MRSA. Οι δύο ουσίες (CD437 και CD1530), οι οποίες ανήκουν στα ρετινοειδή (μικρά μόρια που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α) είναι ικανές να εξαλείψουν ακόμη και τα παθογόνα κύτταρα που “κρύβονται”, επειδή έχουν εισέλθει σε μία μεταβολικά αδρανή ή υπνώττουσα κατάσταση.
Τα κύτταρα αυτά (persister cells) αναπτύσσονται ελάχιστα ή καθόλου και δεν τα “πιάνουν” τα υφιστάμενα αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως συνέπεια την επανεμφάνιση των λοιμώξεων μετά από κάποιο διάστημα -π.χ. στην περίπτωση ενδοκαρδίτιδας λόγω λοίμωξης από εμφυτευμένη ιατρική συσκευή ή στις συχνές πνευμονικές λοιμώξεις λόγω κυστικής ίνωσης. Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη όταν η υποτροπιάζουσα λοίμωξη οφείλεται στο υπερ-μικρόβιο MRSA.
Οι δύο νέες ουσίες -οι οποίες ανακαλύφθηκαν ανάμεσα σε περίπου 82.000 μόρια που δοκιμάσθηκαν- είναι οι πρώτες που έχουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα ενάντια σε αυτά τα κρυφά και επίμονα κύτταρα του MRSA. Μία από τις δύο ουσίες μάλιστα κατάφερε να θεραπεύσει και μια χρόνια λοίμωξη από MRSA στα πειραματόζωα. Επίσης, πλην του MRSA, τα νέα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα ενάντια σε ένα βακτήριο (εντερόκοκκο) που προκαλεί ενδοκαρδίτιδα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι ουσίες έχουν χαμηλά επίπεδα τοξικότητας για το ήπαρ και τα νεφρά, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλλον απίθανο οι παθογόνοι μικροοργανισμοί να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και στις δύο νέες ουσίες.
Ο Ελευθέριος Μυλωνάκης αποφοίτησε το 1990 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Μετά την εμπειρία του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έφυγε στις ΗΠΑ, όπου εργάσθηκε στα νοσοκομεία Μίριαμ και Γενικό Μασαχουσέτης. Η έρευνά του εστιάζεται στην μικροβιακή παθογένεση και γενικότερα στις λοιμώδεις νόσους.
ΠΗΓΗ: ellines.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ESA: Βράδυ Κυριακής θα πέσει στη γη ο κινέζικος Διαστημικός ΣταθμόςΠέτρος Μπένιας: Ο Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα που ανακάλυψε το νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμαΗ NASA μας καλεί σε αποστολή που θα «αγγίξει» τον ΉλιοΑπρόσμενο: Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη