Κόσμος

Ισραήλ: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε συγκρούσεις στην Λωρίδα της Γάζας (pics&vid)

Αφορμή για τη μεγάλη διαδήλωση στη Λωρίδα της Γαζάς, όπου υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν 20.000 Παλαιστίνοι, είναι η "Ημέρα της Γης". Εκδηλώσεις για τον ίδιο λόγο θα γίνονται και τις επόμενες εβδομάδες.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Το αιματηρό επεισόδιο, έλαβε μέρος κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κοντά στον φράχτη ασφαλείας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Οι τραυματίες φτάνουν τους 500, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, ο αριθμός ξεπερνά τους 1000. 

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στις εστίες τους, τις οποίες εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. 

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι επεισόδια διεξάγονται σε συνολικά έξι σημεία και διευκρίνισε ότι «πυροβολεί κατά των βασικών υποκινητών» των ταραχών.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε πως ομάδα διαδηλωτών πετούσε πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά του φράκτη ασφαλείας και πως οι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά των ατόμων που ξεσήκωναν το πλήθος.

Μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη να εκτοξεύουν δακρυγόνα στο πλήθος.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας: 

Η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής, με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία – το 1976 – έξι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επιστροφή τους σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ απαντά ότι θα πρέπει να μείνουν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.