Κόσμος

Αμερικανός πρέσβης: Αναταράξεις στην Ελλάδα λόγω Ερντογάν

Ο κ. Πάιατ εκτίμησε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες θα διανύσουν μία περίοδο «αναταράξεων» στις σχέσεις τους με την Άγκυρα τους επόμενους μήνες.

Ανησυχίες για τις κινήσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα εξέφρασε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ εκτίμησε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες θα διανύσουν μία περίοδο «αναταράξεων» στις σχέσεις τους με την Άγκυρα τους επόμενους μήνες, καθώς ο κ. Ερντογάν επιδιώκει την επανεκλογή του στις κάλπες του 2019, αν και απέδωσε μεγάλο μέρος της τουρκικής ρητορικής σε πολιτικό λόγο.

Σε συνέντευξη στο κανάλι Vice, τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο θα είναι πολύτιμες οι σχέσεις εμπιστοσύνης που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Αμερικής στους χειρισμούς της ελληνικής ηγεσίας στα ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στους έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι δύο «θα πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», αν και διευκρίνισε πως έχει μάθει να μην κάνει προβλέψεις.

Σημείωσε δε ότι είναι στο συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας να έχουν μία εταιρική σχέση συνεργασίας.

Στρέφοντας το βλέμμα του στα εγχώρια δρώμενα, ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε εκ νέου τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος ειδικά στην έλλειψη διαφάνειας στη συναλλαγή.

Τόνισε πως όλα θα κριθούν στην πράξη από τη διαχείριση του λιμανιού υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο περιλαμβάνει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Δεν θέλησε πάντως να τοποθετηθεί για την πρόσφατη εισβολή του οπλοφόρου κ. Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, λέγοντας λιτά ότι έχει προτιμήσει εξ αρχής να μην τοποθετηθεί στην εν λόγω υπόθεση.

Με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό να εντατικοποιούνται, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ευνοήσει ιδιαίτερα την Αθήνα και τα Σκόπια.

Διευκρίνισε πάντως πως οι ΗΠΑ είναι απλώς υποστηρικτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κι όχι διαμεσολαβητής, προσθέτοντας ότι η όλη προσπάθεια είναι πρωτίστως διμερής, χωρίς έντονη ανάμειξη του διεθνή παράγοντα.