Ανεβαίνει ο… πυρετός στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρών καθυστερήσεων όσο παραμένουν ανοιχτά τα προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει αγώνα δρόμου καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες αφήνουν τώρα ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία ως το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, αλλά να μετατεθεί για το τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, τον Ιούλιο.
Τις δυσκολίες αναγνώρισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την πορεία της αξιολόγησης.
Ερωτηθείς, αμέσως μετά για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τρίτης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών (αναφερόμενες σε δημοσιεύματα, τα οποία, επικαλούμενα κοινοτικούς αξιωματούχους, έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς τον Ιούλιο) δήλωσαν πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για συνολική συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».
Ωστόσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας στις ανησυχίες του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από ενστάσεις του ΔΝΤ και ζημίωσαν την οικονομία και τον λαό της Ελλάδας, και οι καθυστερήσεις είναι γενικά επιζήμιες», άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο παραβίασης των χρονοδιαγραμμάτων λέγοντας: «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου» ανέφερε, συμπληρώνοντας ποια είναι αυτά που πρέπει να ολοκληρώσουν οι ελληνικές αρχές.
Λίγο νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών στέκονταν στο επίπεδο των προθέσεων και δεν απέκλειαν τυχόν καθυστερήσεις, λέγοντας πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για συνολική συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».
Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης
Την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα έδωσε το πράσινο φως για τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. προς τη χώρα μας.
Από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας και 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία του «μαξιλαριού», που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει καθαρή, βιώσιμη έξοδο από το πρόγραμμα μετά τη λήξη του τον Αύγουστο.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης σχεδιάζεται εκταμιευθεί μετά τον Απρίλιο, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να υπάρξει πρόοδος στο στόχο για μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σημειώνεται ότι την εποπτεία των πλειστηριασμών έχουν αναλάβει οι θεσμοί οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση πριν από την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Handelsblatt: Αγώνας δρόμου για τα 88 προαπαιτούμενα σε 100 ημέρεςΠιέρ Μοσκοβισί: Εξαιρετική είδηση ότι έχει επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση των 110 προαπαιτουμένωνΕυκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup: Πλέον συζητάμε για το χρέοςΚυβέρνηση – θεσμοί: Τηλεδιάσκεψη για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα