Ελλάδα

Ακραίφνιο: Καθαρό το νερό – Εποχική ίωση γαστρεντερίτιδας βλέπουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων του ΚΕΕΛΠΝΟ μπήκε το ενδεχόμενο, η επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Ακραίφνιο να οφείλεται σε κάποιο μεταδοτικό νόσημα από το νερό. Ωστόσο, οι έλεγχοι που έγιναν διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά την ενημέρωση που είχαν χθες το μεσημέρι από τις τοπικές υγειονομικές περιοχές στο Ακραίφνιο για τους δεκάδες μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου που είχαν νοσήσει, εκδηλώνοντας κυρίως πυρετό αλλά και γαστρεντερικά συμπτώματα σε κάποιες περιπτώσεις, αφού απέρριψαν μετά από ελέγχους την περίπτωση να ευθύνεται το νερό, πλέον μιλούν για ίωση.

Στο επίκεντρο της επιδημιολογικής διερεύνησης, που είναι σε εξέλιξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρέθηκε το νερό της περιοχής για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο υδατογενές μεταδοτικό νόσημα. Ωστόσο, οι ειδικοί του Κέντρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έξαρση κάποιας εποχικής ίωσης. Έχει δε αποκλειστεί η μετάδοση μέσω τροφής, καθώς, όπως προέκυψε από τον έλεγχο δεν έχει υπάρξει κοινό γεύμα των ασθενών.

Η απουσία 47 παιδιών – σε σύνολο 65- από το Γυμνάσιο και το Λύκειο το πρωί της Δευτέρας 26 Μαρτίου σε συνδυασμό με κάποια περιστατικά που είχαν καταγραφεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στη διάρκεια της σχολικής γιορτής, και τα οποία εκδηλώθηκαν και με γαστρεντερικά συμπτώματα σε παιδιά, κινητοποίησαν τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής. Μάλιστα, συμπτώματα ανεφερε και ενας από τους έξι καθηγητές του σχολείου.

Η υπεύθυνη για την επιδημιολογική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, από τα στοιχεία που δόθηκαν αρμοδίως στο Κέντρο, 47 παιδιά, μαθητές, ηλικίας 12 έως 17 χρόνων, από την περασμένη Παρασκευή έχουν εκδηλώσει σταδιακά συμπτώματα όπως πυρετό και πόνο στην κοιλιά. Σύμφωνα με την ίδια, ελάχιστα παιδιά δήλωσαν ότι είχαν εμετό και κανένα δεν ανέφερε διάρροια.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, και από τη διερεύνηση που έγινε στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου και στα νοσοκομεία Θήβας και Λειβαδιάς, αλλά και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας της περιοχής δεν έχουν αναφερθεί άλλα περιστατικά ούτε παιδιών ούτε ενηλίκων με συμπτώματα γαστρεντερολογικά. Επίσης, δεν έχει αναφερθεί ούτε νοσηλεία ασθενούς με αυτά τα συμπτώματα. 

«Για την ακρίβεια, αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Λειβαδιάς νοσηλεύεται ένας 15χρονος με πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό καθώς και ότι στις 25 Μαρτίου προσήλθε στα επείγοντα μια 16χρονη με πυρετό, φάρυγγαλγια και κεφαλαλγία αλλά δεν κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευτεί. Και τα δυο παιδιά είναι μαθητές του σχολείου του Ακραιφνίου» λέει η κυρία Γεωργακοπούλου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για εποχική ίωση που αποτυπώθηκε πιο έντονα και λόγω της γρήγορης μετάδοσής της στον μαθητικό πληθυσμό του χωριού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως σε εμπύρετη κατάσταση βρίσκονταν και άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών, χωρίς όμως να αποτυπωθεί αυτό και σε επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου ή το νοσοκομείο της περιοχής.

Πάντως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε επιδημιολογική επιφυλακή. Σήμερα και μετά την νεότερη ενημέρωση που θα έχουν από τους υγειονομικούς φορείς της Βοιωτίας θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν και σε επιτόπια παρέμβαση ή αν θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών -χημικών και μικροβιολογικών- εξετάσεων για το νερό από τα κρατικά εργαστήρια.

Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

«Σήμερα, 26/3/2018, το ΚΕΕΛΠΝΟ πληροφορήθηκε για αυξημένη απουσία μαθητών Γυμνασίου/Λυκείου του Ακραιφνίου Βοιωτίας με αποτέλεσμα το σχολείο σήμερα να μην λειτουργήσει.

Από την έως τώρα διερεύνηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προέκυψε ότι από τις 23 Μαρτίου είχαν αναφερθεί συμπτώματα μεταξύ των μαθητών (πυρετός, έμετοι) και ότι συνολικά περισσότερα από 40 παιδιά από τα 65 που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο αρρώστησαν. Συμπτώματα ανέφερε και ένας από τους 6 καθηγητές του σχολείου.

Η πλειονότητα των παιδιών δεν προσέφυγε στις υπηρεσίες υγείας και δεν έχει δηλωθεί κάποιο λοιμώδες νόσημα ή συρροή κρουσμάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που να αφορά στον πληθυσμό του Ακραιφνίου.

Επιπλέον, δεν σημειώθηκε αυξημένη προσέλευση ατόμων τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής (Γ.Ν. Θήβας, ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, Κ.Υ. Αλιάρτου).

Κατόπιν επικοινωνίας με το Γ.Ν. Λιβαδειάς το ΚΕΕΛΠΝΟ πληροφορήθηκε ότι στις 25/3/2018 προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ένας μαθητής του σχολείου, 15 ετών, με πυρετό και ακροαστικά ευρήματα χωρίς διάρροιες και εμέτους, ο οποίος νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική και μια μαθήτρια του σχολείου, 16 ετών, με πυρετό, φαρυγγαλγία και κεφαλαλγία, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Από την έως τώρα διερεύνηση δεν έχει προκύψει κοινό γεύμα των ασθενών, ενώ τα αποτελέσματα του χημικού και μικροβιολογικού ελέγχου των δειγμάτων ύδατος αναμένονται. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο