Πολιτική

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και τα 7 σημεία του ΜέΡΑ25

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέλυσε την ελληνική πραγματικότητα στο πλαίσιο της παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου του κόμματός του, ΜέΡΑ25.

H Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη απειλή μετά τον εμφύλιο, καθώς υπέστη τετραπλή χρεοκοπία σε κράτος, τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής του νέου κόμματος ΜέΡΑ25, «αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25», όπως τόνισε.

Πρόκειται για επτά σημεία που σηματοδοτούν την αλλαγή προσανατολισμού Ευρώπης -Ελλάδας,σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Τα προγράμματα, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας και σε ερήμωση καθώς χιλιάδες νέοι άνθρωποι είτε φυτοζωούν με πενιχρούς μισθούς είτε σχεδιάζουν την «απόδρασή» τους από την Ελλάδα.

Τα 7 σημεία του πολιτικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι:

-Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί την επομένη των εθνικών εκλογών είπε πως το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό να συζητήσει με όλους όσοι συμφωνούν στους επτά τομείς του προγράμματός του ως βάση μιας κυβερνητικής πορείας.

«Αυτές οι τομές πρέπει να γίνουν είτε είμαστε στο ευρώ είτε δεν είμαστε», είπε, πρόσθεσε μάλιστα την ετοιμότητα να νομοθετήσει χωρίς προηγούμενη συμφωνία με θεσμούς και Eurogroup ακόμα και αν αποφασίσουν να αποπέμψουν την Ελλάδα, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν θα συμβεί καθώς συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος για την Ευρώπη.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο τρόπος που διεξάγονται παραβιάζει βασικές αρχές της δικαιοσύνης ενώ δεν εξυπηρετούν και τις τράπεζες αφού δεν βοηθούν στην απομείωση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική προκλητικότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Από τότε που θυμάμαι η Τουρκία ήταν πάντα πηγή προκλητικότητας και θερμών ή λιγότερο θερμών επεισοδίων» προσθέτοντας πως η τουρκική πολιτική οικονομία είναι ασταθής τα τελευταία πολλά χρόνια και επιπλέον η διακυβέρνηση Ερντογάν έχει οδηγήσει στα άκρα τον αυταρχισμό. 

Συνέστησε δε ψυχραιμία και εγρήγορση από την ελληνική πλευρά και υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο «να διαχωριστεί ο Ερντογάν από τους Τούρκους συντρόφους μας στους οποίους οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη».

Αναφορικά με την προκλητικότητα της γείτονος στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισράηλ είναι δώρο στον Ερντογάν για να μπορεί να ισχυρίζεται όσα ισχυρίζεται στο εσωτερικό της χώρας του.

Στο Σκοπιανό τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως συμφέρει την Ελλάδα και ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα. «Η αρχαία Μακεδονία ήταν απολύτως ελληνική, η γεωγραφική Μακεδονία όμως μοιράζεται σε τρεις χώρες, οι άνθρωποι που μένουν στο Μοναστήριο έχουν κάθε δικαίωμα να είναι Μακεδόνες, όχι όμως να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας» υποστήριξε, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί το όνομα από το ζήτημα του αλυτρωτισμού.