Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος επικρίνοντας και την αντίστοιχη άποψη του συναδέλφου του καθηγητή, Νίκου Αλιβιζάτου.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" επιχειρηματολογεί κατά της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις λόγω της σημερινής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Σύνταγμα χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει» και τονίζει ότι χρειάζεται «μάχη υπέρ των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε μια κυβέρνηση που εμπνέεται από τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες».
Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «οι περίοδοι της όξυνσης των πολιτικών αντιθέσεων, οι περίοδοι που εκτρέφουν τη δημαγωγία, τον εθνικολάϊκισμό, τις πολιτικές απάτες και αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν κίνδυνοι υπαρξιακοί για τον τόπο, δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για την αναθεώρηση του Συντάγματος».
«Έγκριτοι επιστήμονες το αντιλαμβάνονται αυτό και προτείνουν μια «mini» αναθεώρηση για λίγα αλλά maxi θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος. Δεν είναι αυτή η λύση. Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας» τονίζει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε δημόσια την πρόταση της ενωμένης Κεντροαριστεράς για το νέο Σύνταγμα, καλώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να πάρουν θέση.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή, παρά την εύλογη δυσπιστία και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι ως τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα», είχε δηλώσει, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον Ε. Βενιζέλο.
Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής αφορούν μεταξύ άλλων την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων Αρχών, την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τέλος την ίδια την αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.