Ένα τηλεφώνημα με ιδιαίτερο νόημα ήταν αυτό που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης (22.03.2018) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αφορμή η επανεκλογή του δεύτερου στην προεδρία της Ρωσίας. Επίκεντρο του τηλεφωνήματος, εκτός από τα συγχαρητήρια, η Τουρκία και τα… νταηλίκια του Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην παρέμβαση του προέδρου της Ρωσίας προς τον Τούρκο ομόλογό του. Και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα… επιχειρήσει να «συνετίσει» τον «σουλτάνο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και σε αυτή επιβεβαιώθηκε η «καλή χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών.
Η υπόσχεση Πούτιν σε Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα. Και ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργός ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο.
Η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα, σημείωσε.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Η δηλητηρίαση Σκριπάλ
Ως προς το θέμα με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε τις θέσεις του.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή η υπόθεση έχει επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και – όπου αυτό χρειάζεται – σε συνεργασία και με τη Ρωσία
Επισήμανε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έρευνα του opcw (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons).
Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ελλάδας είπε ότι τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της, ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.
Πρόσθεσε πως δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ