Tην κατασκευή 100 – 150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιά και 1000 – 1500 στην ηπειρωτική χώρα από εφέτος ως το 2020 προωθεί ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλής Μενεγάτος, στο 1ο συνέδριο Eco Mobility (για τις «πράσινες» μεταφορές», σήμερα λειτουργούν περί τους 65 σταθμούς φόρτισης ανά την Ελλάδα και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές που αποτελεί και Ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Πέρυσι πουλήθηκαν 163 ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα, υπερτριπλάσια σε σχέση με το 2016 (+246 %), όμως το μερίδιο αγοράς τους είναι μόλις 0,2%.
Προέκρινε μάλιστα τη λύση της ανάπτυξης τουλάχιστον σε πρώτη φάση κεντρικά, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το δίκτυο δεν αναπτύσσεται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και οι καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν ηλεκτροκίνητο όχημα επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί ανεφοδιασμού.
Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει την εγκατάσταση ενός σταθμού στα μικρά νησιά και μέχρι δέκα στα μεγάλα (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα). Στην ηπειρωτική χώρα θα εγκατασταθούν σταθμοί και στο εθνικό οδικό δίκτυο ενώ σε επόμενη φάση υπάρχει πρόβλεψη και για εγκατάσταση 100 ταχυφορτιστών που θα έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού σε μισή ώρα.
Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας ανέφερε ότι το μερίδιο της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές κυμαίνεται στο 0,5% και συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Τόνισε ωστόσο ότι μέσα στη χρονιά θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές και τη διαδικασία αδειοδότησης των υποδομών επαναφόρτισης καθώς και για την επέκταση της χωροθέτησής τους σε σημεία με δημόσια πρόσβαση στο εθνικό οδικό δίκτυο, σε χώρους στάθμευσης και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι ενέργεια και μεταφορές που ευθύνονται για τους περισσότερους ρύπους εξακολουθούν να στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι από το 2014 ως το 2017 μειώθηκαν κατά 50% οι επιβιβάσεις και μετεπιβιβάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και ότι από τα 2.000 λεωφορεία της Αθήνας στους δρόμους κυκλοφορούν τα 800 – 900 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Η αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη ανέφερε ότι το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων (με μέση τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα) κυμαίνεται στα 2 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, κόστος πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο της βενζίνης (πχ με τιμή 1,5 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη και κατανάλωση 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα το αντίστοιχο κόστος είναι πάνω από 10 ευρώ).
Ο Διευθυντής υλοποίησης επιχειρηματικών δράσεων της ΔΕΗ Φώτης Καραγιάννης τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση αλλά και η αγορά φυσικού αερίου είναι δύο τομείς στους οποίος θα δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά η ΔΕΗ.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης ανέφερε τέλος ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης.