Ο Ιωάννης Εικοσπεντάκης, ο παιδοκτόνος που τον Απρίλιο του 2017 συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς δολοφόνησε την εξάρχονη κόρη του, οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της μικρής Στέλλας υποστήριξε ότιο θάνατος επήλθε κατά λάθος.
«Κατά λάθος έγινε, ήταν ατύχημα. Το παιδί έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να την κάνω μπάνιο. Την πήρα αγκαλιά και της έκλεισα το στόμα για να μην ξυπνήσει τον γιο μου… Χωρίς να το καταλάβω το παιδί έχασε την αναπνοή του… Μετά θόλωσα…».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο 62χρονος πρώην αστυνομικός Ιωάννης Εικοσπεντάκης, ο οποίος κατηγορείται ότι τον Απρίλιο του 2017, έπνιξε την 6χρονη κόρη του, Στέλλα, μέσα στο σπίτι τους στην Αγία Βαρβάρα.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το μικρό κορίτσι που αντιμετώπιζε κινητικό πρόβλημα, πέθανε από ασφυξία. Ο πατέρας της ήταν εκείνος που της στέρησε τη ζωή, κλείνοντας το στόμα και την μύτη της. Στην συνέχεια, πέταξε το σώμα της κόρης του σε κάδο απορριμάτων της γειτονιάς του, αφού πρώτα το τύλιξε σε σακούλες σκουπιδιών.
«Θόλωσε το μυαλό μου»
Αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομα της κόρης του, ο κατηγορούμενος είπε σήμερα ξεκινώντας την απολογία του στο δικαστήριο: «Είμαι κρατούμενος 11 μήνες στο ψυχιατρείο των φυλακών. Υπηρέτησα 29 χρόνια στην Αστυνομία. Έχω πάρει επαίνους από την υπηρεσία μου. Την συγκεκριμένη μέρα ήμουν στο σπίτι και με πήρε τηλέφωνο η συζυγος μου. Μου ζήτησε να την κάνω μπάνιο. Εκείνη δεν ήθελε. Την πήρα στην αγκαλιά μου. Φοβήθηκα μην ξυπνήσει τον Μάριο (σ.σ. τον δίδυμο αδελφό της 6χρονης) και της έκλεισα το στόμα για να μην κλαίει. Χωρίς να το καταλάβω το παιδάκι έχασε την αναπνοή του. Μου έμεινε στα χερια. Έκανα προσπάθεια να το επαναφέρω αλλά δεν τα κατάφερα. Θολωσε το μυαλό μου και έκανα ότι έκανα. Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη και από την συζυγό μου και από την κοινωνία».
Εισαγγελέας: Ήταν τόσο σημαντικό για σας να μην ξυπνήσει ο γιος σας; Γιατί να μην ξυπνήσει; Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον ξυπνήσω ..Εισαγγελέας: Δεν σκεφτήκατε ότι το παιδί σας έσκαγε όταν της κλείνατε το στόμα; Κατηγορούμενος: Όχι δεν το αντιλήφθηκα. Κοίταζα να δω αν ο γιος μου ξύπνησε μέσα στη φασαρία…Εισαγγελέας: Γιατί να μην ξυπνήσει ο γιος σας; Μήπως τον αγαπάτε λίγο παραπάνω; Κατηγορούμενος: Όχι….Εισαγγελέας: Γιατί δεν πήρατε τηλέφωνο το 166; Κατηγορούμενος: Θόλωσα, δεν ήξερα τι έκανα. Το παιδί σταμάτησε να κινείται και το άφησα στο καναπέ…Το κράτησα 3 με 4 λεπτά… Μετά το άφησα στον καναπέ. Του έκανα μαλάξεις για να το συνεφέρω αλλά δεν τα κατάφερα.Εισαγγελέας: Αφού την αφήσατε στον καναπέ τι κάνατε; Κατηγορούμενος: Την έβαλα σε μια σακούλα … σε σακούλες και την πέταξα…Εισαγγελέας: Δε μου αρέσει η λέξη την «πέταξα»; Για το παιδί σας μιλάτε …Πρόεδρος: Δεν καταλάβατε ότι το παιδί σας αντιστεκόταν;Κατηγορούμενος: Όχι δεν το κατάλαβα …Πρόεδρος: Αφήσατε την σορό της στον κάδο και μετά τι κάνετε;Κατηγορούμενος: Ανακάτεψα το σπίτι για να φανεί σαν διάρρηξη και μετά με πήρε ο ύπνος…
«Προσπάθησα να αυτοκτονήσω»
Ο κατηγορούμενος πάντως δεν κατάφερε να πείσει τον εισαγγελέα της έδρας, ότι ο πνιγμός της κόρης του ήταν «ατύχημα». Ο εισαγγελέας έπειτα από σειρά ερωτήσεων που υπέβαλλε στον 62χρονο – χωρίς εκείνος να είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια – αναφώνησε: «κύριε κατηγορούμενε μας κοροϊδεύετε;».
Ο συνταξιούχος αστυνομικός υποστήριξε ακόμη στην απολογία του, ότι στήριξε την σύζυγό του οικονομικά και ότι αναγκάστηκε να μεταφέρει χρήματα από τον κοινό τους λογαριασμό, την ημέρα της κηδείας της μικρής Στέλλας (!), διότι φοβήθηκε πως η μητέρα των παιδιών του θα τον …προλάβαινε. «Της άφησα 20.000 μετρητά. Ήθελα να την βοηθήσω για το παιδάκι μου, το μικρό» είπε.
«Δεν ήθελα να κάνω κακό στο παιδί μου, στις φυλακές αποπειράθηκα δυο φορές να αυτοκτονήσω» υποστήριξε. Κλείνοντας την απολογία του ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ είχε πάρει χάπια και είχε καταναλώσει κρασί.
Νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης ο 62χρονος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της περιύβρισης νεκρού και μέσω των συνηγόρων του προέβαλλε τον ισχυρισμό του μειωμένου καταλογισμού, λόγω ψυχικής ασθένειας.